Søg

Hvad er UL fiskeri?

release rig

Hvad er UL fiskeri? Dette er et svært spørgsmål, hvortil svaret også kan være svært at definere. Denne artikel afdækker, hvad Ultra let fiskeri er, og hvordan det kan defineres. 

Hvad er UL fiskeri?

Fiskeri med UL fiskestænger er blevet meget populært de seneste par år. UL fiskeri betyder ultra light fishing. Det er altså hvor man bedriver fiskeri med let grej. 

release rig
Her ses en UL fiskestang, som flexer godt.
Men hvad er UL fiskeri pr definition?

Der findes mange bud på, hvad der afgør, hvad UL er – men faktum er en anden. Der findes ingen konkrete retningslinjer for, hvad UL fiskeri er, da dette afhænger af fiskeriet. Som nævnt betyder UL ultra light. Det er altså fiskeri med let grej. Nogle mener, at UL fiskeri som tommelfingerregel er alt fiskeri under 7 gram, med korte stænger. UL betyder ultra light, og dermed kan man ikke lade stanglængden alene definere, om der er tale om UL fiskeri.

Hair rig
Her fightes en stør på UL grej! En 2,5 lbs stang, hvilket er minimums kurven for størfiskeri, ved de fleste stør søer.
Hvad er UL fiskeri - Grejet

UL er meget mere end fiskeri med lette fiskestænger, det handler heller ikke kun om korte fiskestænger eller små fiskehjul. Det er det samlede billede, man bør kigge på. 

Hvad er UL fiskeri - Udgangspunktet

Hvis vi nu starter med at tage udgangspunkt i UL fiskeri, hvis man fisker i put and take. Skulle man definere et UL sæt, kunne et eksempel være en kort let stang, da en kort stang jo vejer mindre end en længere stang. Ikke sagt, at man ikke også kan definere en længere stang som UL, men dette afhænger af fiskeri typen. Det giver for eksempel ingen mening at spin fiske med en 12 fods fiskestang i en put and take og kalde det UL.

UL fiskeri er hvad du gør det til
vesthimmerlands put and take fiskeri med gummidyr
Mads Ramshøj
Lystfisker med mere end 20års erfaring inden for put and take fiskeri

Jeg vil her beskrive, hvad min definition på en UL stang er, hvis vi snakker spinnefiskeri i put and take. Fiskestangen skal helst være kort. Fiskestangen må gerne være 5-6 fod, men er klassifikationen lav nok, kunne det også være 6-7fod. 

Med klassifikationen mener jeg den anviste kastevægt(CW) Cast weight. Du finder din klassifikation på siden af fiskestangen. Skal det være UL fiskeri, altså ultra let fiskeri, i en put and take sø, vil en typisk kastevægt ligge fra 0.5 til 5 gram. Blink, gennemløber eller spinner over 5-6 gram vil jeg definere som almindelig spinnefiskeri, når vi snakker om put and take. 

AKKOI blink
Her ses nogle blink fra AKKOI på 3,1 gram og 2,6 gram. Disse har den perfekte vægt til UL fiskeri
UL fiskeri - Vælg det rigtige fiskehjul

Hvis man vil fiske med  ultra let fiskegrej, skal man anvende et mindre fiskehjul. Igen er dette et definitions spørgsmål, der henvender sig til, hvilken fiskeri form der er tale om. Til put and take fiskeri, med korte og lette stænger, vil jeg max anvende et fiskehjul i str 500-2000. Det kommer an på producenten, da nogle fiskehjul har samme størrelse, trods at størrelsesanvisningen er forskellig. Som hovedregel betyder et større fiskehjul også en stærkere bremse. Hjul med front bremse er typisk stærkere end fiskehjul med bagbremse. Man lærer hurtigt at anvende et fiskehjul med front bremse, trods man tænker t bagbremsen er nemmest.  

UL fiskeri
Her ses et Daiwa Njnja fiskehjul i str. 2000. Hjulet er relativt lille, men har stadig en stærk bremse. Dette er den maksimale størrelse, som jeg vil anvende til en UL stang.
Brug den rigtige line til dit UL fiskesæt.

En tynd fiskeline er et must, når det kommer til UL fiskeri. Jo tyndere jo bedre, – men hvor tynd tør du? Jo tyndere line, jo større chance har du for linebrud, hvis ikke bremsen er indstillet korrekt. Til spinnefiskeri kan man med fordel anvende en fletline, da den har højere brudstyrke, samtidig ikke er så elastisk, som almindelig nylon line. Der findes også kombi fiskeliner, som er en kombination af det hårde materiale fra monoline og flourcarbon fiskeline krydset med en almindelig nylon fiskeline. 

Hvad er UL fiskeri
Spiderwire er et god bud på en flet line til UL fiskeri.

Jo tyndere fiskeline du anvender, jo bedre kasteevne vil du have, da linen ikke vejer så meget, og den skaber mindre modstang gennem øjerne. Et fiskehjul med en bred spole vil også reducere modstanden, og kastelængden forøges hermed. Man kan få fletline helt ned til 0,05mm. Gå gerne efter flet fiskeline, som er rund og ikke flad. Nogle af de billige og gamle producenter har lavet flet line, som er flad. Dette larmer mere når fiskelinen passere gennem øjerne på fiskestangen. 

fletline
Her ses en flet line med en line tykkelse på blot 0,06mm.
Valg af endegrej til UL fiskeri

Der findes et hav af endegrej, som kan anvendes til UL fiskeri. Når vi snakker om spinnefiskeri, er de mest anvendte endegrej agn, som blink, spinner og gennemløber. Som udgangspunkt, skal man holde sig under de 5 gram, hvilket også burde passe med fiskestangens klassifikation. Klassikerne er blink som Hansen snapper eller Stripper blinket. En ny stærk kandidat til UL fiskeri, er de nye blink fra AKKOI, som fåes fra 2,3 gram til 4,8 gram. Hotshot gennemløber og Præsten gennemløber er også blevet meget populære til put and take fiskeri.

Hansen snapshot
Den nye Hansen Hotshot gennemløber, kan fåes i et utal af farver. Den vejer 5,3gram.

Anskaf dig nogle forskellige slags, så du har noget at skifte i mellem. Vil fiskene ikke have det ene blink, kan det være, at de vil have det andet. Prøv dig frem. Især blinkene fra AKKOI bidrager til et godt UL fiskeri, da de er forholdsvis stærke og små nok til at du kan anvende dem til UL eller efter en synkende bombarda.

Hvad er UL fiskeri
En sulten ørred kunne ikke stå for dette UL blink fra AKKOI.
Hvad er UL fiskeri - Et grundlæggende synspunkt

UL fiskeri er selvfølgelig mere end bare put and take fiskeri. UL fiskeri kan bedrives inden for alle fiskegenrer, sålænge at man går efter hvad minimums kravet er til det pågældende fiskeri. Man må for eksempel ikke anvende et UL sæt fra ørred fiskeri til stør fiskeri. Hvis man vil fiske UL efter stør, er det nogle helt andre specifikationer, man skal gå efter. Det samme gælder ved bombarda fiskeri. Man kan godt bedrive UL fiskeri med bombarda – dette kræver bare mindre bombarda flåd og måske længere fiskestænger, som stadig går ind under UL fiskeri. Det handler grundlæggende om at gå så langt ned i klassifikation og størrelse på udstyr, uden at det er til fare for fisken. 

AKKOI fiskestang
UL fiskestangen fra AKKOI gør det super godt. 190cm og en CW fra 0,5 til 5gram!
Definition af UL fiskeri

Hvad er UL fiskeri så, og kan det defineres? Det korte svar er nej, der findes ikke retningslinjer for, hvad UL fiskeri er. Det skal konstant sættes i forhold til, hvad man fisker med, og hvad man fisker efter. Bruger man for let grej, trækker fighten ud, og fisken danner for meget mælkesyre, og vil måske dø. Det er blandt andet derfor, at de fleste karpe stør-søer i dag har klare retningslinjer for anvendelse af grej. Hvis man vil anvende catch and release, skal man også være påpasselig med at fiske UL. Ofte ses det, at fiskene er døde kort tid efter genudsættelse, da de havde for meget mælkesyre i kroppen. Som udgangspunkt skal man ikke udføre catch and release i en put and take. 

UL til bombarda fiskeri

Det er ikke kun forbeholdt spinnefiskeri at fiske UL. Bombarda fiskeri kan også være med. Dette kræver bare nogle mindre bombarda flåd og lette fiskestænger, som fx en shorty 2 eller lign. Jeg bruger en ældre Ron thomson og ellers bare min normale Ul fiskestang. Læs mere om Micro agn og bombarda fiskeri, ved at klikke på linket her under. 

Prøv dig frem indtil du finder de blink og Ul fiskesæt, som passer til dig og dit fiskeri. Det vil kun blive sjovere jo dybere du kommer ind i UL verden. Jeg har samlet nogle af de bedste tips til put and take fiskeri i linket her under. Knæk og bræk.

Stil gerne spørgsmål i kommentar feltet, hvis der er noget du er i tvivl om. 🙂

Husk du altid kan læse friske fangst beretninger her på siden og der findes visuelle opsætnings guides til alt fra bundfiskeri, bombarda til fiskeri med glas flåd.  Husk og find Fishmania denmark på facebook! 

Har du spørgsmål til artikelen eller UL fiskeri, så skriv i kommentar feltet her under. 

Søg

Andre lystfisker artikler

Populære artikler

Følg os på Facebook

Artiklens indhold