Søg

Fiskeri efter hornfisk – Her fanger du dem 2024

Fiskeri efter hornfisk sæson 2020

Fiskeri efter hornfisk – Hvor fanger jeg hornfisk – Se kortet

Se indholdfortegnelsen over fiskepladser, sæson for hornfisk og hvordan man fanger hornfisk her under. 

Indholdsfortegnelse

Artiklen her handler om fiskeri efter hornfisk. Den vil gennem gå hvilket fiskegrej man bruger til at fiske efter hornfisk. Du kan læse om hvornår det er sæson for at fiske efter hornfisk, og du kan bruge det aktive kort, til at se de bedste pladser, hvor du kan fiske efter hornfisk.

Hvor lever hornfisk? ( Belone Belone )

Hornfisken er en nemt fisk at fange og det kræver ikke et hav af udstyr.

Hornfisken er en saltvandsfisk primært lever i Atlanterhavet, Middelhavet og Østersøen. I løbet af foråret trækker hornfisken forbi Danmark, hvor den gyder på det lave vand. Det er her der er sæson for hornfisk.

Hvad er en hornfisk? Kendetegn

Hornfisken også kaldes garfish på engelsk, kan kendetegnes ved det lange næb og den ålelignende slanke krop. Hornfisken kaldes også musik-ålen, da den danser op overvandet når den bider på krogen. Hornfisken har grønne ben, som gør det nemt at sortere ben fra når man skal lave og spise den.  Hornfisken er en fremragende spise fisk og du kan finde mange gode opskrifter på hornfisk på nettet.

 

Hornfiskens lange næb og den aerodynamiske kropsform gør den til en hurtig jæger. Det spidse næb bruger den til at slå sit bytte og det er fyldt med små skarpe tænder, som låser sig fast. Hornfisken spiser andre små fisk eller krebsdyr, som den kan finde på det lave vand.

Indeholder reklame

sæson for fiskeri efter hornfisk
3 flotte hornfisk på stribe

Hvornår er det sæson for hornfisk? - Hornfisk sæson 2024

Hornfisken er en sæson fisk, som indtager de danske kyster om foråret. Hornfisken ankommer cirka i midten af april, hvor de største og stærke spejdere kommer først. Senere kommer de store stimer og hele hornfiskesæsonen topper i maj måned og aftager igen i løbet af juni. Du kan stadig fange hornfisk helt hen til sensommeren, men der vil være længere i mellem dem.  Sæson for hornfisken afhænger selvfølgelig og på hvordan forårsvejret spiller ind. Derfor kan sæsonen for hornfisk godt rykke sig lidt i begge retninger, som set i hornfisk sæson 2018 med den varme sommer og den spredte hornfisk sæson i 2019 og 2022. Husk og se vores store online FISKEKALENDER  hvor du kan se fiskesæsonen for lystfiskeri.

Hvor kan man fange hornfisk

Hornfisken kommer i massevis og indtager stort set alle kyststrækninger og fjorde i Danmark. Der er selvfølgelig altid nogle gode fiskepladser, men hornfisken er en trækfisk og den flytter sig hurtigt.

Her får du et kort over nogle af de bedste pladser til at fiske efter hornfisk. Husk og hold øje med fangst meldinger og vejret. Generelt steder med ålegræs er super gode til fiskeri efter hornfisk. Man kan forsøge at følge en hornfisk barometer, men da hornfisken altid er på jagt og det flytter sig meget, ville det være bedste at afprøve et hotspot når vejret tillader dette. Hornfisken er som nævnt en forårs / sommergæst, der også svømmer igennem Limfjorden. Det betyder de kan fanges talrigt ved eksempelvis Oddesundbroen og Aggersund, sågar helt nede omkring Virksund. Et ofte besøgt sted er også ved sluserne ved Hvide Sande, da disse sluser skaber gode forudsætninger for sild og tobis, som hornfisken lever af. 

Her er de 30 bedste pladser til hornfisk

Hvornår er det bedst at fiske efter hornfisk

Hornfisken jager om dagen, så stille dage med solskin og ingen vind, er klart de bedste forhold, til at fiske efter hornfisk. Sæson for hornfisk er, som tidligere nævnt fra april til midt juni plus og minus nogle uger.

Hvordan fanger man hornfisk ?

Fiskeri efter hornfisk, er yderst nemt og perfekt hvis man vil have børnene med på fisketur.

Måden man fisker efter hornfisk kan nemmest gøres på to måder. Enten så spinnefisker man med blink eller så fisker man med bobleflåd og agn.

Er man mere øvet kan man også fiske efter hornfisk med flue.

Blink til hornfisk - med en silkekrog

Blink til hornfisk sæson
Klassisk blink til fiskeri efter hornfisk

Hornfisken er bestemt ikke kræsen, men tendensen er at de små aflange slanke blink har givet gode resultater. Hornfiskens næb er benhårdt og ofte kan de små kroge have svært ved at få fat. Der kan det være en fordel og især hvis man ha børn med, at skifte krogen ud med krog ag silke.

Hvad er en krog af silke?

Korgen er lavet af et blødt materiale, som vikler sig ind i hornfiskens tænder og den kan derfor ikke ryste sig fri, hvis du blot holder linen stram. De både silke tråde kommer i små bunder, der er bundet sammen. Man kan udskifte dem på sit blink til hornfisk, eller montere den, som en ophænger. Nogle fisker dem også bare læst efter et flydende bombardaflåd.

TIP: det kan være svært at få viklet silkekrogen af næbet igen, hvis fisken skal ud igen. Prøv at vikle det så frit, som muligt så det for eksempel ikke snor sig rundt om næbet. Der efter kan du ved et hurtigt og moderat ryk rive silke krogen af. Trækket skal komme vandret på linje med hornfiskens næb, så man ikke knækker næbbet. Sker dette skal fisken aflives straks.

Fiskeri med blink efter hornfisk, må gerne have lidt tempo, som sagt er fisken lynhurtig. Fisker du med silke krogen må der heller ikke gives modhug, men blot blive ved med at spinne ind.

Det eneste minus ved at fiske med silke krogen, er hvis der skulle komme en sulten havørred forbi! Nogle kombinerer silke krogen og trekrogen. Man sætter silke krogen fast i den først springring på blinket og lader en lille trekrog sidde i den bagerste springring.

slikekrogen til fiskeri efter hornfisk

Fiskeri efter hornfisk med prop

Fiskeri med prop efter hornfisk kan være super effektivt og en mere afslappende måde at fiske på.

Det bedste er at anvende et bobleflåd. Et bobleflåd kan fyldes med vand, så det er nemmere at kaste med. Fyld det cirka 2/3 dele op. Før din line gennem flådet og sæt stiften i igen. Du skal cirka have 1-1,5m forfang og bind en lille trekrog eller enkeltkrog på i enden. Sæt gerne et lille lod 30cm fra krogen, så strømmen ikke tager den. Du kan enten fiske med silde strimler, som kan købes i netto eller lignede. Skær dem i tynde strimler på 1x5cm og sæt en på krogen. Du kan også fiske med kylling hjerter efter hornfisk eller rejer.

TIP: giv gerne fisken lidt tid til at sluge maddingen.

Løber du tør for sild eller rejer, kan du skære et stykke af de hornfisk du allerede har fanget. De er seje i skindet og sidder rigtig godt fast på krogen.

Forfang til hornfisk?

Der findes i den forstand ikke noget konkret forfang til hornfisk, men det ses ofte at man fisker med et slide forfang eller makrel forfang, med en prik eller blink i enden. Hornfisken kan nemlig også finde på at bide på dette.

Hvilket fiskegrej skal jeg bruge? Fiskestang til hornfisk

Hornfiske Kit

En almindelig fiskestang med en kastevægt fra 15-40 gram er helt perfekt og i en længde på 9-10fod.

Husk og brug et hjul der kan tåle saltvand.

Fiskeline til hornfisk kan være en simpel nylon line i 0,25-0,30 i tykkelse.

Fiskepladser over havørredfiskeri

>>> SE DE BEDSTE FISKEPLADSER EFTER HAVØRRED HER <<<

Se alle kort over fiskepladser efter havørred her

5 tips til fiskeri efter hornfisk

  • Fisk i godt klart vejr
  • Holdøje med fangstrapporterne
  • Vær klar til at tage af sted – Sæsonen efter hornfisk kan være kort.
  • Fisk hurtigt og afsøg flere steder hvis du fisker med blink.
  • Fang ikke flere end du kan spise.

Hvornår er det bedst at fiske hornfisk?

Hornfisken jager med synet og derfor er det bedst med klare solskinsdage. Skal man opdele dagen, så topper fiskeriet midt på dagen, da det er her hornfisken er mest aktiv. Kig efter aktivitet i overfladen. Du vil ofte se dem danse rundt med deres næb i vand overfladen.  TIP: Når rapsmarkerne er i blomst er det tid til fiskeri efter hornfisk.

Er hornfisken kommet til Danmark?

Hornfisken ankommer ca. midt april og topper hen over maj måned. Hornfisken kan dog fanges helt hen i sen sommeren. De største hornfisk kommer først, så kommer stimerne og tilsidst er vores indre farvande fyldt med gode stimer med hornfisk. TIP: Hornfisken kommer til Danmark når rapsen er sprunget ud! Man kan næsten stille uret efter det!

Er hornfisk farlig?

Fra 1997 til 2001 blev der registrerede 78 forgiftninger af tarminforgiftning, grundet hornfisk. Det er som udgangs punkt ikke en fisk, man bør frygte med at spise. Den er jo fyldt med gode oiler og en godt kilde til kalk og fiskeoile. 

Hvad er bedst til at fange hornfisk?

Hornfisken er en nem og børnevenlig fisk at fiske efter. Den kan nemmest fanges ved fisker med blink eller hvis man anvender en prop/ bobleflåd med et stykke sild på.  Fisker med med børn og blink, kan man med fordel udskifte krogen til en krog af silke tråde. Disse sætter hornfiskens tænder sig fast i og man kan sikkert fanges hornfisk, uden at få en krog i fingeren!

Se filmen om fiskeri efter hornfisk