Søg

Tidevandstabel 2024

tidevandstabel danmark

Den bedste samling af tidevandstabeller

Find din tabel for tidevand her

Hvor kan jeg finde en tidevandstabel for min by?  Her på siden har vi samlet alle de nyeste tabeller for tidevand fra de danske havne og kyster. Find din tidevandstabel under din landsdel. 

Hvorfor bruge en tidevandstabel?

Tidevandet er i konstant bevægelse og kan have kæmpe betydning for dig, som enten er lystsejler eller lystfisker. Der er nemlig mange fiske arter, som flytter sig med tidevandet. Kender du tidevandet kan du øge dine chancer for at fange fisk betydligt.  De fleste fisk er nemlig nemmere at fange når der er højvande, da de kommer tættere på kysten. Dette gælder eksempelvis fiskeri fra molerne Hanstholm, molen Frederikshavn, Esbjerg og Thyborøn. Også fiskeri efter havørred i fjordene og kysterne er præget af tidevandet. Når fiskene følger tidevandet, kommer de nemlig tættere på land, og derfor er de nemmere at fange. 

Fiskeri efter pighvar er også rigtig godt ved tidevandsskift, da de jager og følger efter byttefiskene. Især det tidspunkt hvor tidevandet trækker sig, er der gode chancer, da byttefiskene kan blive fanget og dette udnytter pighvarren. 

Højvande - Flod - Springflod

Højvande kaldes også flod. Højvande  er når månen trækker i vandet på sit højeste niveau. Det er her at vandet står højest. Der er højvande 2 gange i døgnet. 

Lavvande - Ebbe

Når det er ebbe er det lavvande. Ebbe er et synonym for lavvande. Ebbe er hvor månens trækkraft er svagest. Når det er lavvande er det på det tidspunkt vandet står lavest. Vind og vejr påvirker også vandstanden. Så man kan ikke sammenligne vandstand og tidevand. 

Komplet oversigt over tidevandstabeller i Danmark

Indholdsfortegnelse

Tidevandstabel for Jylland / Vestkysten 2024

Tidevandstabel for Jylland / Østkysten

Tidevandstabel for Limfjorden / Vest

Tidevandstabel for Fyn

Tidevandstabel for Sjælland og Lolland Falster

Tidevandstabel for Bornholm

Hvornår er det høj og lavvande?

Hver døgn skifter det mellem højvande og lavvande cirka hver 6. time. Det betyder du vil kunne opleve højvande og lavvande 2 gange på samme døgn. Kig vores tidevandstabel for at se højvande og lavvande for dig eget område. 

Hvordan læser jeg en Tidevandstabel?

Når du klikker ind på vores tidevandstabel for dit lokalområde, vil du kunne se tidspunkter for høj og lavvande. 

Hvad er normal vandstand?

Normal vandstand er middelvandstanden mellem højvande og lavvande. Det er den gennemsnitslige vandstand i det gældende område mellem ebbe og flod. Vandstanden påvirkes også af vind og vejr. Meget regnvand kan få vandstanden til at stige, og tørke vil få vandstanden til at falde. 

Hvad styrer tidevandet?

Tidevandet styres af månenes tyngdepåvirkning. Det er derfor grundet vores rotation og månenens rotation, som bestemmer tidevandet. Dette sammenspil udspiller sig over 2 gange på 24 timer. Hvor der skiftes mellem høj og lavvande. 

Hvornår på dagen kan man køre til Mandø?

Skal du til Mandø, så har du kun 2 chancer. Du kan kun komme til Mandø via bil 2 gange i døgnet. Det er kun muligt at køre til Mandø når det er lavvande også kaldet ebbe. Der skiftes mellem højvande og lavvande hver 6. time.