Makrelfiskeri sådan gør du - Fiskesæson - Fiskepladser og fiskegrej!
Indholdsfortegnelse
Fiskeri efter Makrel – Se kortet over de mest populære fiskepladser 2024
Hvad er en makrel?
Makrellen som vi kender her hjemme høre under den atlantiske makrel (Scomber scombrus) der er af navnet også hentyder til i makrelslægten. Makreller er hurtigsvømmende fisk, der ofte optræder i store stimer. Den er primært udbredt fra Middelhavet, Sortehavet og kan og helt til Island og Nordnorges kyster samt ved den Nordamerikaske østkyst. Makrellerne kan strejfe et godt stykke ind i Østersøen. Makrellen er en populær blandt sportsfiskere, da den giver en sublim fight. Der drives en del fiskeri til konsum blandt fiskebåde.
Makrel er en pelagisk fisk, der lever i de frie vandmasser. Om sommeren vandrer makrellen i store stimer til kystnære områder, som Danmark hvor den jager efter småfisk og mindre skaldyr som rejer. I koldere vande samles makrellen i store stimer nær havoverfladen.
Makrellen kan i de danske farvande nå en længde på omkring 50 centimeter. Makrellen bliver kønsmoden, når den er omkring tre år gammel.
Hvornår er det sæson for makrel
Makrellen ankommer i slutningen af juni måned og kan fanges langs de danske kyster helt frem til september. Top månederne for makrelfiskeri er juli og august. I løbet af sommeren jager den sild, brislinger og tobis langs vores havne, moler og den åbne kyst. Nogle gange kan makrellerne træffes på meget lavt vand.
Se kortet over bedste fiskepladser efter makrel
Kortet her rummer de mest populære fiskepladser efter makrel. Bemærk at når først makrellen er her, kan den næsten fanges over alt langs de danske kyster. Kortet anviser de mest populære fiske pladser for makrelfiskeri. Top pladserne efter makrel er blandt andet Hvide Sande, Århus havn, Munkholm broen, Thorsminde, Vorupør mole, Hanstholm havn, Sjællands Odde og molerne ved Thyborøn, som Agger tange osv.
Hvordan fanger man en makrel
Makrellen er en rovfisk, som lever af andre små fisk og skaldyr. Man kan fange makrel på både blink, prop. Det mest anvendte er aktivt fiskeri med makrelforfang. Et makrelforfang er en langt forfang med små kroge, som simulerer byttedyr for makrellerne. Derfor er det ikke ualmindeligt at fange flere makreller af gangen, når man fisker med makrelforfang. Er man til lettere fiskeri kan man også fiske med UL fiskestænger med små blink, spinnere eller wobler.
En mere børnevenlig metode er fiskeri med prop. Denne metode er også effektiv hvis der er længere i mellem stimerne.
Indeholder reklame
Det bedste makrelforfang
Der findes rigtig mange forskellige makrelforfang og er makrellerne i hugget, bider de på det meste. Når det er sagt er der bare makrelforfang, som er bedre end andre. Hvis man kigger på vietnameserne, som står trofast blandt de danske havne, vil du opdage at det ikke er hvad som helst de bruger. Faktisk kan man ikke købe disse forfang, men det er nogle, som de selv binder. De bruger micro små kroge, som er bundet sammen med en lille trekant af noget farvet reflekterende folie. Er man heldig kan man enten købe nogle af dem eller lave dem selv. Heldigvis kan man købe nogle som minder meget om disse makrelforfang. Man kan købe makrelforfang, med fjer, blæksprutter eller efter ligninger af rejer eller tobis, men et af dem er er særdeles effektivt. Her under finder du nogle af de bedste fangende makrelforfang. Nogle sildeforfang fungere fremragende til fiskeri efter makreller, blot man er mere opmærksom på bremsen og selve løftet. Man kan med fordel klippe et par af tjavserne, så man ikke får 7 makreller på et forfang.
Fiskegrej til makrelfiskeri
Her beskrives der hvilket fiskegrej, som egner sig mest til fiskeri efter makrel.
Først og fremmest skal du bruge en god fiskestang. Gerne en lang en af slagsen. Kastevægten afhænger af hvordan man vil fiske, men en kastevægt fra 20 – 60gram giver en god allround fiskestang.
Fiskehjulet skal være kraftigt og kunne tåle de danske forhold. Gerne et som kan klare fiskeri i saltvand. Vælge et fiskehjul mellem Str. 3000 – 4000.
-
SFG Rig Makrelforfang Multi Color
kr. 20,00 Køb vare -
Daiwa Grand Wave Feather Rig Nr. 4 Str. 1/0.
kr. 49,95 Køb vare -
Fladen Portland Rig #3/0
kr. 15,00 Køb vare -
Daiwa GrandWave Feather Rig 3 – #4
kr. 45,00 Køb vare -
Daiwa GrandWave Feather Rig GWFR3-1/0
kr. 45,00 Køb vare -
Forfang med småfisk til torsk og makrel. Sort
kr. 18,00 Køb vare -
Daiwa GrandWave Feather Rig 7 – #4/0
kr. 45,00 Køb vare -
Trabucco Sabiki Rig
kr. 19,95 Køb vare
Fletline er meget stærkere end alm nylon line. Anvend fletline mellem 0,17 – 0,20mm eller en 0,30 – 0,35mm nylon.
Primært anvender man makrelforfang og et blink, pirk eller lod for enden. Vægten på endegrej kommer an på strømforhold, vind og vejr. En blink eller lign på omkring 30- 40 gram er et godt udgangspunkt.
Vil du gerne fiske efter makrel med prop, er et bobleflåd eller et flydende bombarda flåd nemme at anvende. Du skal kun belaste forfang så din agn synker langsomt. Husk at bruge splitten i bobleflådet til at regulere dybden. Fisker du med bombardaflåd kan du låse flådet ved at montere gummistoppere på begge sider af bombarda flådet.
Man kan bruge små tre-kroge i str. 10- 12 eller enkelt widegab kroge i str. 6 – 4. Slid fra Netto eller lignede er perfekte til makrelfiskeri.
Hvornår fisker man efter makrel
Makrelfiskeri kan ske det meste af dagen, men der er nogle tidspunkter, som ofte giver gode fangster. I de tidligere morgentimer og de sene aftentimer trækker små fiskene tætte mod land, som lokker makrellerne med sig. Det er her man kan opleve makrelfiskeri helt inde i brændingen.
I sær ved molerne langs vestkysten kan man opleve sublim makrelfiskeri morgen og aften. Hanstholm, Vorupør og sluserne ved Hvide Sande er gode hot spots langs den jyske vestkyst.
Makrelfiskeri fra båd
Vi har været i kontakt med en lokal lystfisker, Christoffer Hansen fra Vorupør, han var ude med sin jolle tirsdag aften og kan berette om rigtig mange makreller. Hansen fortæller blandt andet “Der var vildt mange makreller, men de var noget mindre end de plejer at være, dog kom der nogle større makreller imellem dem. Vi startede lidt nord for molen mod hanstholm, og sejlede med båden ud i ca. 12 – 16 m vand, men det var primært mindre makreller mod nord. Der var større makreller imellem, de blev mest taget på ende blinket, så kom tættest på bunden. De store makreller må stå der, men rigget nåede ikke forbi de mindre makreller to, tre stykker eller fuld hus”.
Makrellerne er normalt ikke en svær fiske at fange. Der kan dog være enkelte dage, hvor de mere forsigtige end andre, eller hvor de står for langt ude til at kunne nå dem fra molerne, det kan man heldigvis klare med makrelfiskeri fra båd. Den ene dag kan markrellerne være uden for rækkevide og den næste dag koger strandkanten af de bom stærke minitun! Hvor Ul grejet kan komme på prøve.. Udstyret med spand og mellemtungt grej, makrelforfang og prik i bunden, så er man godt på vej til den første spandfuld makreller, hvis man rammer en af disse dage hvor strandkanten koger. Hold øje med fralandsvind! Det er klart de bedste forudsætninger for at fange makrel om man fisker i båd eller fra kysten! En længere stabilt højtryk sætter virkelig gang i den fermøse fighter!
Fiskeriet efter makreller plejer først at begynde i slut juni start juli måned hvis vejret er godt. SE DEN STORE FISKEKALENDER. Længere perioder med varmt og stille vejr, som vi har nu er oftest noget, som sætter godt gang i fiskeriet. I år 2020 og 2021 var makrellerne lidt tidligt på sæsonen end sidste makrel sæson 2019. Heldigvis kommer de her for at men de kommer her også for at æde, så de skal nok blive hængende et godt stykke tid endnu. De fleste lystfiskere fisker fra landets moler som den i Hvide Sande, Vorupør eller frederiskhavn. Hvis man kigger på kortet over de bedste fiskepladser efter makrel, kan man også være heldig at fange makrel ved sluserne i Hvide Sande og.i inder bassinerne i de større havnebyer, som Aarhus, København eller Fredericia. Fiskeriet efter makrel fortsætter hele august måned måske lidt af september med.
Se gratis film om makrelfiskeri længere nede
Fiskekalender over fiskesæson 2024 i Danmark
Opdateret 01-01-2023 Se fiskesæson over de mest populære fisk i vores fiskekalender Her på siden kan du finde en fiskekalender, som rummer en tabel over
Fiskeri efter hornfisk – Her fanger du dem 2024
Fiskeri efter hornfisk – Hvor fanger jeg hornfisk – Se kortet Se indholdfortegnelsen over fiskepladser, sæson for hornfisk og hvordan man fanger hornfisk her under.
Lystfiskeri i Thy – Stor lystfiskerguide om Thy
Lystfiskeri i Thy Thy er et skøt område, som strækker sig fra klipperne ved Bulbjerg og sydvest helt ned til Aggertange. Området byder på en
Lystfiskeri i Limfjorden – Den store fiske guide 2024
Fiskeguide til fiskeri i og omkring Limfjorden Lystfiskeri Limfjorden Limfjorden strækker sig tværs igennem det danske fastland. Den deler det nordjyske landskab fra midt og
30 gode fiskepladser Isefjorden – Havørred
Isefjorden – Se de 30 bedste fiskepladser Isefjord kan byde på rigtig godt fiskeri. Du kan fange flotte havørred, multer, makrel eller hornfisk. Kortet her
De 26 bedste fiskepladser på Djursland
Se det aktive kort, hvor du kan finde de 26 bedste fiskepladser på Djursland. Havørredfiskeri – Bedste fiskepladser på Djursland Djursland er fuldt med spændende