Fiskeri efter makrel – Se de bedste fiskepladser

 Fiskeri efter makrel – Se de bedste fiskepladser

Indholdsfortegnelse

Fiskeri efter Makrel – Se kortet over de mest populære fiskepladser 2020

Hvad er en makrel?

Makrellen som vi kender her hjemme høre under den atlantiske makrel (Scomber scombrus)  der er af navnet også hentyder til i  makrelslægten. Makreller er hurtigsvømmende fisk, der ofte optræder i store stimer. Den er primært udbredt fra Middelhavet, Sortehavet og kan og helt til Island og Nordnorges kyster samt ved den Nordamerikaske østkyst. Makrellerne kan strejfe et godt stykke ind i Østersøen. Makrellen er en populær blandt sportsfiskere, da den giver en sublim fight. Der drives en del fiskeri til konsum blandt fiskebåde.

Makrel er en pelagisk fisk, der lever i de frie vandmasser. Om sommeren vandrer makrellen i store stimer til kystnære områder, som Danmark hvor den jager efter småfisk og mindre skaldyr som rejer. I koldere vande samles makrellen i store stimer nær havoverfladen.

Makrellen kan i de danske farvande nå en længde på omkring 50 centimeter. Makrellen bliver kønsmoden, når den er omkring tre år gammel.

makrellen sådan fanger du en makrel
Makrel (Scomber scombrus)

Hvornår er det sæson for makrel

Makrellen ankommer i slutningen af juni måned og kan fanges langs de danske kyster helt frem til september. Top månederne for makrelfiskeri er juli og august. I løbet af sommeren jager den sild, brislinger og tobis langs vores havne, moler og den åbne kyst. Nogle gange kan makrellerne træffes på meget lavt vand.

makrelfiskeri Hanstholm Hvidesande og Esbjerg

Se kortet over bedste fiskepladser efter makrel

Kortet her rummer de mest populære fiskepladser efter makrel. Bemærk at når først makrellen er her, kan den næsten fanges over alt langs de danske kyster. Kortet anviser de mest populære fiske pladser for makrelfiskeri.

Hvordan fanger man en makrel

Makrellen er en rovfisk, som lever af andre små fisk og skaldyr. Man kan fange makrel på både blink, prop. Det mest anvendte er aktivt fiskeri med makrelforfang. Et makrelforfang er en langt forfang med små kroge, som simulerer byttedyr for makrellerne. Derfor er det ikke ualmindeligt at fange flere makreller af gangen, når man fisker med makrelforfang.  Er man til lettere fiskeri kan man også fiske med UL fiskestænger med små blink, spinnere eller wobler.

En mere børnevenlig metode er fiskeri med prop. Denne metode er også effektiv hvis der er længere i mellem stimerne.

prop makrel fiskeri

Fiskegrej til makrelfiskeri

Her beskrives der hvilket fiskegrej, som egner sig mest til fiskeri efter makrel.

Først og fremmest skal du bruge en god fiskestang. Gerne en lang en af slagsen. Kastevægten afhænger af hvordan man vil fiske, men en kastevægt fra 20 – 60gram giver en god allround fiskestang.

Fiskehjulet skal være kraftigt og kunne tåle de danske forhold. Gerne et som kan klare fiskeri i saltvand. Vælge et fiskehjul mellem Str. 3000 – 4000.

Fletline er meget stærkere end alm nylon line. Anvend fletline mellem 0,17 – 0,20mm eller en 0,30 – 0,35mm nylon.

Primært anvender man makrelforfang og et blink, pirk eller lod for enden. Vægten på endegrej kommer an på strømforhold, vind og vejr. En blink eller lign på omkring 30- 40 gram er et godt udgangspunkt.

Vil du gerne fiske efter makrel med prop, er et bobleflåd eller et flydende bombarda flåd nemme at anvende. Du skal kun belaste forfang så din agn synker langsomt. Husk at bruge splitten i bobleflådet til at regulere dybden. Fisker du med bombardaflåd kan du låse flådet ved at montere gummistoppere på begge sider af bombarda flådet.

Man kan bruge små tre-kroge i str. 10- 12 eller enkelt widegab kroge i str. 6 – 4. Slid fra Netto eller lignede er perfekte til makrelfiskeri.

Hvornår fisker man efter makrel

Makrelfiskeri kan ske det meste af dagen, men der er nogle tidspunkter, som ofte giver gode fangster. I de tidligere morgentimer og de sene aftentimer trækker små fiskene tætte mod land, som lokker makrellerne med sig. Det er her man kan opleve makrelfiskeri helt inde i brændingen.

I sær ved molerne langs vestkysten kan man opleve sublim makrelfiskeri morgen og aften. Hanstholm, Vorupør og sluserne ved Hvide Sande er gode hot spots langs den jyske vestkyst.  

Makrelfiskeri fra vestkysten - Kystfiskeri efter makrell

Se film om makrelfiskeri længere nede

Avatar

Mads Ramshøj Stentoft

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.