Søg

Natfiskeri – Den komplette guide til fiskeri om natten

natfiskeri put and take kyst

Hvad er natfiskeri

Natfiskeri er som ordet lyder, nemlig fiskeri om natten. Når tusmørket nærmer sig, stiger hug-raten blandt en del af de danske fisk. Alt efter årstiden, så enten stiger eller falder fiskenes lyst til at bide, når mørket nærmer sig.

Natfiskeri sommer

Er der en fisk, som ikke bryder sig om det varme danske sommervejr og især hvis vi har en rigtig varm sommer. Ørreden er til koldt vand og trækker længere ud i de varme dagtimer, når der gælder kystfiskeri. Vil du gerne have en flot havørred på krogen og åen ikke er en mulighed, så grib en fiskestang og tag på natfiskeri på den åbne kyst. Når mørket bryder frem liver havørreden nemlig op og trækker ind tæt på de danske kyster. Er du mere til bålhygge med campingstole og bålmad, så er fiskeri efter ål, karper og stør en rigtig mulighed for at kombinere dette til en gang hyggeligt natfiskeri. Det ene øjeblik sidder du stille i mørket og det næsten kæmper du med en fuldfed højtliggende bruskfisk af en stør. Både stør, karper og ål er nemlig nataktive og derfor kan du med fordel fiske efter disse fisk i de køligere nattetimer.

Fiskegrej til natfiskeri om sommeren

Alt efter hvilken type fiskeri du gerne vil udøve om natten, så kræver dette at du har fiskegrejet i orden.
Vil du gerne fiske efter ål, så er prop med knæklys et must og ellers kan man få en bidmelder med knæklys til at sætte på spidsen af sin fiskestang.
Vil du fiske efter karper eller stør, bliver natfiskeri en smule mere hightech, da en god bidmelder er en god investering. Køb gerne en med receiver, så du kan have den inde i dit telt, når du ligger og sover.

Natfiskeri efter havørred

Som tidligere beskrevet er havørreden primær kystnær i sommerhalvåret når solen er gået ned. Det betyder at vil man øge sine chancer for at fange en god fed havørred i de varme sommermåneder, så skal du frem med pandelampen og evt en trangia til lidt natmad til en sommernat på kysten.
Når mørket falder på jager havørreden midt i vandet og spejder op efter et nemt nytte. Det betyder at de agn skal være nemt og synligt, ja og faktisk helst sort! Ja sort midt om natten! Hvorfor? Ja fordi at lyset fra månen skaber den bedste kontrast hvis du fisker med en sort flue!

Fiskegrej til natfiskeri efter havørred

Noget af det vigtigste er at de endegrej er mørkt. Specielt sorte fluer er super effektive til fiskeri efter havørred om natten. Har du ikke en fluestang eller ved ikke hvordan man fisker med flue, så kan man med fordel fiske med et bombardaflåd. Husk din line skal være af fluorocarbon eller nylon.

Natfiskeri vinter

Om vinteren er dagene kortere og der er ikke så mange af de lyse timer til rådighed, der findes dog 2 fiskearter, som stortrives i denne kolde og mørke tid!
Kandidat nummer 1. er vores elskede sandart som trives i den kolde tid. Fiskeri efter sandart sker ofte i de mørke timer, da fisken med den store sorte øjne er den perfekte jæger om natten. Sandarten hugger ofte hurtigt og kort, så man skal være meget hurtigt hvis man vil kroge den. Fiskeri med død eller levende agn er super effektivt til fisker i efter sandart om natten.
Kandidat nummer 2. er Knuden. Den minder mest om en ferskvands-torsk og er en flot rovfisk, som blandt andet findes i Susåen og flere midtjyske søer.
Fiskeri efter knude er super effektiv med små sildestrimler, men dette er desværre ikke lovligt mere. Stykker af skalle på et bundrig er det bedste at foretrække eller en god håndfuld regnorm på krogen.

Fiskegrej til natfiskeri om vinteren

Skal du fiske efter sandart med død agn er en solid fiskestang med blødspids et must og en bidmelder, som registrere alt. Man kan med fordel dørge efter en båd, så båden fart er et tilslag hvis fisken hugger.
Skal du fiske knuder, så er enten en prop med lys i eller en bid indikator med knæk lys en god ide. Knuden er en bundnær fisk og skal fanges helt nede ved bunden.

Natfiskeri i put and take

Snakken går meget på om det er bedre at fiske om natten og efter utallige nat-arrangementer, må det konstateres at fiskene i put and take er primært aktive lige inden solnedgang og lige inden solopgang. Når det bliver helt mørkt dør hugperioderne kræftigt ud. Ikke sagt det ikke kan lade sig gøre, men man skal ikke tage på natfiskeri, hvis man håber på den store fangst. Er man fast besluttet på en tur i put and take om natten, så er højsommer bedst, da temperaturen falder om aftenen. Som ved kystfiskeri, så er mørke farver bedst. Det kan være meget effektivt at fiske med powerbait helt oppe i overfladen. Især den sorte powerbait er næsten uundværligt. Anvend gerne den med eller uden hvidløg, da det er meget forskelligt hvad fiskene ville have.

Natfiskeri i åen

Det er sommer og åen emmer af liv. Det er her i åen man kan gøre gode fangster af ørred i de mørke nattetimer. Her i juni måned bliver der næsten ikke mørkt og der er masser af insekter i luften, som lokker sultne fisk til hugget. Igen som nævnt så bør man fiske med mørke fluer og gerne nogle fluer som ligger helt oppe i overfladen.

Søg

Andre lystfisker artikler

Populære artikler

Følg os på Facebook

Artiklens indhold