Søg

Stør arter

stør

Her beskrives de mest gense stør arter, som vi kan støde på i de danske put and take søer. 

Stør arter

Fiskeri efter stør er blevet meget populært. Der er flere danske put and take søer, som er begyndt at udsætte disse stør. Her under finder du en kort beskrivelse af de forskellige arter.

Sibirsk stør

sibirisk stør
Den sibirske stør er efter min mening, en af de floteste stør arter vi har her hjemme

Sibirisk størkning vejer normalt ca. 65 kg, med stor variation mellem de store pools og ude i vandløbene. Den maksimale registrerede vægt var 210 kg. Som med alle andre stør arter har den sibiriske stør lang levetid (op til 60 år) og de bliver sent kønsmoden (hanner på 11-24 år, hunner på 20-28 år). De gyder i den stærke strøm, som findes i den store hovedflod over sten eller grus. 

Hvid stør
Ny Thorup Fiskepark Størfiskeri - Put and take

Den hvide stør, er en af de største stør arter og er den længste levede ferskvandsfisk i Nordamerika, hvor nogle individer rapporteres på over seks meter og 100 år gamle. De har karakteristiske tråde på deres snude, en udtrækkelig mund og en hajlignende halefinne. Kendetegn er rækker af hvide diamantformede ben formede skæl, som løber i længderetningen langs deres ydre. Deres skelet hovedsageligt sammensat af brusk. Kendetegn er de grå til hvid skygge på den nederste del af støren, samt de hvide skæl langs siden.

Diamantstør
stør

Diamantstøren er en af de mindste stør arter. Den findes i Aserbajdsjan, Bulgarien, Georgien, Iran, Kasakhstan, Rumænien, Rusland, Tyrkiet, Turkmenistan og Ukraine. Den findes også i Det Kaspiske Hav.

Denne fisk kan vokse op til ca. 235 cm og veje 115 kg. Russisk stør bliver sent kønsmoden og reproducerer langsomt, hvilket gør dem meget sårbare over for fiskeri. Det skelnes fra andre stør arter ved sin korte snude med en afrundet spids samt dens nederste læbe, der former 2 buer. Oftes fanges de ikke større end 15-20kg.

Beluga stør
størguide

Beluga stør eller europæisk stør (Huso Huso) er en af de stør arter, som kan træffes ved de danske put and take søer. Det findes primært i de Kaspiske, sorte havet, og lejlighedsvis i Adriaterhavet, plus de floder der løber ud i havene. De er rigtig eftertragtet, da  hunners værdifulde rogn kendt som beluga kaviar. Dette er også skyld i man kalder deres kaviar det sorte guld! Beluga støren er en stor og sen kønsmoden fisk, der kan leve i ca. 110 år. Beluga størens antal er blevet stærkt reduceret af overfiskeri og poaching, hvilket fik mange regeringer til at indføre restriktioner for sin handel. Den største accepterede rekord er en hun beluga, der blev taget i 1827 i Volga-flodmundingen på hele 1.571 kg  og 7.2meter lang. Der findes flere registreringer på over 5 meter. Disse store størrelser gør beluga støren til den største ferskvandsfisk i verden.

Søg

Andre lystfisker artikler

Populære artikler

Følg os på Facebook

Artiklens indhold