Søg

Lystfiskeri i Limfjorden – Den store fiske guide 2024

havørred havørredfiskeri limfjorden blink

Fiskeguide til fiskeri i og omkring Limfjorden

Lystfiskeri Limfjorden

Limfjorden strækker sig tværs igennem det danske fastland. Den deler det nordjyske landskab fra midt og vest. Limfjorden er fyldt med bugter og vige, og et par smalle passager. Den danske Limfjord byder på alt, hvad man kan forvente, af en dansk fjord.

Klipperne ved Hanklit, Bugterne og skoven ved Skive, Bylivet ved Aalborg, sandstrande ved Ranum ja listen forsætter.

Fiskeriet i Limfjorden kan være yderst giverigt året rundt, når man blot lære af aflæse denne perle af en fjord. De mange bugter og vige trækker mange lystfiskere til, som drevet går efter de flotte havørreder. Lystfiskeri i og omkring Limfjorden er yderst populært, nok også da den strækker sig tværs gennemlandet. Limfjorden gemmer på mange andre arter end blot havørred.

Artiklen her vil gennemgå lystfiskeriet i Limfjorden og komme med tips og tricks.

Limfjordens Havørred – Fiskeri efter havørreder i Limfjorden

Hver sin ende af Limfjorden

Limfjorden er det muligt for nærmest alle, at kunne fange en havørred. Limfjorden er Danmarks nordligste fjord og er kæmpe stor. Dette gør det næsten uoverskueligt, at vide hvor mange fiske efter havørred og finde de gode fiskepladser.

Befinder man sig ved en af de to yderste poler af Limfjorden, skal man lig være klar over nogle ting.

Fisker man efter havørred om vinteren, gælder det om at finde de lavvandede bugter og vige, hvor vandet næsten er stillestående. Her har solen lettere ved at varmevandet op og der vil samle sig en masse byttedyr, som havørreden vil spise.

Står man i nærheden af et vandløb, stiger chancerne for at fange en havørred i Limfjorden også. Husk lige på at være OBS på fredningszonerne. Der er næsten altid en sikker trafik af havørred ved disse udløb, plus vandet er varmere her i udløbet end resten af fjorden. Det betyder også at flere byttedyr samles her, så der er ofte ikke langt til nærmeste havørred her fra.   

Hold øje med temperaturskift i vandet når det er lav og højvande, hvis du vil fange havørred i Limfjorden.

Vandet i fjorden vil oftest være varmere end det kolde havvand, som strømmer ind. Så når koldt vand strømmer ind om vinteren, så giver det mening at finde de lave områder hvor solen har mulighed for at varme vandet op. Du skal finde et sted hvor der næsten er stille og strømfrit. Skal der flere bonuspoint i bogen, så se om du kan finde steder hvor bunden er mørk. Den mørke bund, er som en solfanger, som varmere vandet endnu hurtigere op.

Limfjordens midte

Limfjordens midterste del er ofte noget varmere end de yderste dele, som betyder en mere spredning af havørredens faste fiskepladser. Det betyder at her kan de fanges i de fleste vandlag. De kan stå dybt eller lavt, med eller uden strøm.

Lystfiskeri limfjorden 2020 - Fiskeri efter havørred

Sæson for fiskeri - Årstiderne i Limfjorden og havørred

Fiskeri i Limfjorden forår

Når silden kommer gennem Limfjorden om foråret, vil havørreder og mere kunne fanges på det dybere vand, hvor sildene stimer. Det starter i omkring marts hvor de første sild er godt på vej og i april vil endnu flere sild kommer forbi Limfjorden, og det varmere vand vil sprede havørredens fødeemner rundt i hele Limfjorden.

Fiskeri i Limfjorden sommer

Når det bliver sommer kan man fange havørred over at i fjorden. Du kan både fange havørred på lavt eller dybt vand, hvis vel og mærket der stadig er nok ilt i den del af fjorden. Vær obs på iltsvind i de inderste små vige og bugter, her finder du ikke havørred.

Det vil betyde at pladser nær strøm, sejlrender osv er de bedste steder at fiske efter havørred.

Fiskeri i Limfjorden efterår

Med efteråret kommer der mere ustadigvejr, som giver mere ustadigt fiskeri efter havørred. De er her endnu og kan findes de fleste steder, hvis du altså lige kan regne ud hvad de vil have og hvor de står. Her lever de af sild, rejer, tobis, kutling, tanglopper mm.

Fiskeri i Limfjorden vinter

Når vinteren sætter ind, er det igen blevet tid til at søge ind i de stillestående lavvandet bugter og vige, for om du kan finde en havørred, som soler sig i vinterkulden.

Artiklen fortsætter længere nede

Quickguide – Grej til fiskeri efter havørred i Limfjorden

Til havørredfiskeri Limfjorden, kan man bruge fiskestaænger fra 5 til 9 fod og med en kaste vægt fra 5 til 30gram mere behøves der ikke. Det er sjældet du får brug for at fiske med tungere blink end 20gram. Anvend en fiskestang som er moderat stiv i det. Fiskehjulet må gerne være omkring størrelse 2500 til 3000 cirka. Flet line størrelse 0,12 – 0,16mm er godt og nemt når det ikke er omkring frysepunktet. Ellers kan man bruge nylonline i størrelsen mellem 0,28 -0,30mm.

Vil du fiske efter havørred med bombarda anbefales der nogle lidt længere fiskestænger fra 10-12 fod.

Husk at fylde de spole helt op med fiskeline, så kaster du både bedre og længere, da linen ikke møder så meget modstand.

Er du fluefiskeri og vil prøve kræfter med havørredfiskeriet i Limfjorden, så er 3- 7 klasses stænger fine til dette. Det hele kommer an på hvor øvet du er. Nogle gange behøver man ikke lange kast for at fange havørred i Limfjorden. Husk flydeline til de lavvandet områder og en synkende skydeline til de dybere områder.

Seeker blink efter havørred i Limfjorden
SG Seeker blink og havørred

5 Gode blink til havørredfiskeri

Gode fluer til fluefiskeri eller fiskeri med bombarda efter havørred

  1. Kobberbassen
  2. Pattegrisen og andre rejefluer
  3. Polar Magnus
  4. Juletræet
  5. Tobisfluer 
Artiklen fortsætter længere nede

Fiskeri efter hornfisk i Limfjorden – Sæson for Hornfiskeri

Når vi nærmer os midt april begynder der at komme hornfisk og man kan fiske efter hornfisk i Limfjorden indtil omkring august hvor de svømmer væk igen. Der er klart bedst omkring april, maj og juni. I løbet af sommeren har hornfisken fordelt sig ud i Limfjordens små bugter og vige. I Juli og august kan man derfor gå målrettet efter de langnæbede hornfisk inde på de lave vand.

Som udgangspunkt kan man næsten fange hornfisk over alt i Limfjorden, men der er altid nogle hot spots.

Fiskegrej til fiskeri efter hornfisk i Limfjorden

Fiskeri efter hornfisk er ret nemt og en god måde at introducere fiskeri til sine børn.

Man kan fiske efter hornfisk helt simpelt med bobleflåd og et stykke sild, kyllingehjerter eller reje.

Løber man tør kan man også bruge et stykke af de hornfisk, man allerede har fanget. Især hale stykket er godt og fast til dette.

Hold øje med proppen og når proppen begynder at sejle rund eller forsvinde helt gives der et modhug.

fish 3904891 1280 Fishmania

Fiskeri med blink efter hornfisk

Du kan fange hornfisk på de fleste blink, men det er oftest de lange smalle tobisformede, som fungere bedst til dette. Hornfisken er en jæger og kan svømme rigtig hurtigt. Hold derfor en god hastighed. Du vil ofte kunne se flere hornfisk jagte dit blink. Du kan med fordel udskifte krogene på dine blink med nogle mindre trekroge eller anvende silkekrogen, som egner sig rigtig godt til fiskeri efter hornfisk. Så er der heller ingen kroge i nærheden hvis du fisker med børn.

Silkekrogen til hornfisk

Silkekrogen er god til fiskeri efter hornfisk. Hornfiskens tænder vikles ind i trådene og den kan ikke komme fri. Husk du ikke må give modhug, når du fisker med silkekrogen, men blot fortsætte din indspinning. En stor ulempe ved fiskeri med silkekrogen er dog at du mister chancen for at fange havørred, da der ikke er nogen kroge på blinken. Nogle kombinerer med at sætte silkekrogen på i forreste springring og en lille trekrog i den enden af blinket.

makrelfiskeri sæson fiskepladser

Fiskeri efter makrel i og omkring Limfjorden

Sæson for makrel starter omkring juni juli og de kan fanges i vores farvande helt ud på sensommeren og start efteråret. Makrellerne svømmer ikke igennem Limfjorden, som sild og hornfisk gør. Fiskeri efter makrel sker udelukkende ved udmundingen af Limfjorden. Man kan godt fange makrel et lille stykke ind i fjorden, eksempelvis ved Thyborøn. Det primære makrelfiskeri sker ved den åbne kyst eller på de moler og havne, som stikker ud fra Limfjordens udløb.

Der kan anvendes de samme blink til fiskeri efter makrel, som man bruger til at fiske efter hornfisk og havørred.

Søg

Andre lystfisker artikler

Populære artikler

Følg os på Facebook

Artiklens indhold