Søg

Havbars Fiskeri – Her fanger du dem!

Havbars

Lystfiskeri efter Havbars ( Dicentrarchus labrax )

Havbars fiskeri er udpræget sæsonfiskeri, som nærmer sig de danske kyster i sommer halvåret. Den fanges primært langs vestkysten, samt nord for Frederikshavn og enkelte fangster på østkysten. Der er meget mystik om denne flotte aborre lignede sølvblanke fisk. Her på siden finder du et kort over havbars pladser og hvilke metoder der er gode at anvende til havbars fiskeri.  

Havbars fiskeri
Flot havbars fanget på blink

Havbars fiskeri - Hvad er det for en fisk

Havbarsen er en aborre lignende fisk, som lever i saltvand. Det latinske navn er Dicentrarchus labrax. Den er kende tegnet ved de sølv farvet skæl og den piggede rygfinne. Havbarsen har ikke rigtig nogle tænder og bruger den store mund til at suge byttet ind med, som en alm aborre gør. Havbarsen er en langsomt voksende fisk, hvilket også betyder man skal behandle den med respekt og kun tage fisken med hjem hvis man har behov for det. Husk og læse de gældende regler for fiskeri efter havbars.

Sæsonen strækker sig typisk fra Junni til September og nogle gange til oktober. 

Regler og fredning omkring Havbarsen

ICES afsnit IV b (i Nordsøen syd for Hanstholm)

I rekreativt fiskeri, også fra kysten, er det kun tilladt at drive catch and release-fiskeri efter havbars.

Ved rekreativt fiskeri kan landes 2 havbars pr. fisker pr. dag i perioden 1. april til 31. oktober 2020 fra område 4b, 4c og 7a-7k.

BEMÆRK mindste mål er 42cm

2018 blev der fanget en havbars på over 7 kilo på havnen i Hanstholm

Her kan du finde de forskellige fredningstider og mindstemål på fisk i DK  > HER < 

Havbars fiskeri
Her ses de flotte skæl og den piggede rygfinne

Hvordan fanger man havbars?

Det er ikke krævende at fiske efter havbars, blot man finder der hvor de holder til. Ofte tages de som bifangst efter makreller, men vil man gå mere målrettet er halvstore blink fra 15 – 40g vejen frem. Anvende gerne nogle banke farver, som sølv. Sølv har vist sig at være en storfanger, men de tager faktisk det meste. Er vandet lidt uklart kan pang farver også være vejen frem. Anvend gerne blink som imitere sild eller tobis. Man kan også fiske med jig, som kan være yderst effektiv til den sølvfarvede jæger! Pas på den ikke smutter ind mellem stenene med jiggen, så bremsen skal være hård og grejet skal kunne klare nogle tæsk. Havbarsen er en dygtig jæger og kommer ofte i stimer. De holder til langs høfder, moler og stenrev, men kan også fanges over sandbund. Fisken jagter små fisk ind mod land eller stenene hvor de ikke kan flygte, for at til sidst at sluge sit bytte. Fisk derfor gerne på tværs af brændingen eller langs molekanterne. Indspinning kan sagtens gå lidt tjept, da fisken er en hurtig svømmer.

Havbarsen er en vild fighter og man er næsten ikke i tvivl. Selv små fisk giver en god fight. Fighten kan sammenlignes lidt med fighten mellem en makrel og en havørred. Den kommer med gode udløb, hidssige ryk og rusk og fighter mere karakteristisk, som en aborre vi kender fra ferskvand, den er blot en del større og derved en meget god fight. Havbarsen kan fanges døgnet rundt, men den bliver kaldt tidevands – ulven så hold øje med tidevandet. Den er også kendt for at jage tidlig morgen og sen aften hvor bytte fiskene holder sig mere nær kysten! 

Havbars pladser
Solnedgang over vestkysten

Hvor finder jeg havbars? - Fiskepladser efter Havbars

De gode pladser til havbars fiskeri, er som nævnt langs mole, bunker og høfder eller stenrev. Bare fisken har noget at presse sit bytte imod er det et godt spot, men den mystiske fisk kan snyde. Jeg har flere gange være ude i optimal fiskevejr og fik ikke et eneste hug, så der skal også ledes efter fisken. Den jager ved hjælp af synet og derfor er klart vand en klart en fordel. Gå efter fralandsvind og gerne hvis det har været det i nogle dage. Den kan lade sig gøre med let pålandsvind eller side vind, men fralands vind er klart bedst.

Kort over havbars fiske pladser - 22 Hot Spots

Husk at afsøge områderne og hold øje med vejret. Kig efter aktivitet i overfladen og så ellers bare bliv ved! 

Her kan du læse mere om fiskeri med gummidyr, hvis du vil prøve et alternativ til at fiske med blink. Gummidyr kan være rigtig giftige til både bars, pighvar, aborre, ørred, sandart og gedder < Klik her >

Havbars opskrift

Havbarsen er en super lækker spisefisk og den kan laves på mange måder, her er et forslag på en god opskrift på havbars. Obs på mindste mål og man kun må fange 1 fisk om dagen.

< OPSKRIFT >

Søg

Andre lystfisker artikler

Populære artikler

Følg os på Facebook

Artiklens indhold