Søg

Lad pirken hænge og fang flere fisk

pirken til forfang torsk

Sæt pirken på standby og fang flere fisk

Pirken er nærmeste undværlig, når det kommer til at pirke torsk. Læs med her om hvordan du kan optimere dit pirkefisker, ved at lade pirken hænge.

pirken til forfang torsk
Røde sprutter er et hit!

På tur fra Hanstholm med MS Heidi

Uret ringede kl 04, og båden afgik kl 5 fra Hanstholm. Heldigvis har jeg kun 20 minutter i bil derhen. Jeg pakkede bilen og kørte afsted i mørket. Mange tanker strøg gennem mit hoved, på turen derud. Dagen forinden havde der været storm, og det er 4 år siden jeg sidst har sat fod på et 112m lang inspektionsskib, da jeg var marinekonstabel i flåden. Mine landkrabbe-ben skulle lige indstille sig på en bølgetur. Jeg har dog kun været søsyg to gange af de plus 500 dage jeg har været til søs.

Torsk Hanstholm Pirken
MS Heidi klar til afgang

Ikke helt på bar bund

I starten følte jeg mig lidt som en rookie og tænkte, “hvad har jeg rodet mig ud i”. Det er til trods for, at jeg faktisk har været på pilketur 40-50 gange. Jeg har nemlig gået på Søfarts – og fiskeriefterskole, hvor skolen havde 2 kuttere til rådighed. De blev flittigt anvendt i hverdagen og af os som blev i weekenderne. Efterhånden, som vi nåede de forskellige pladser, blev det hurtigt klart, at vi havde ramt en af de dårlige dage! Satans tænkte jeg. En tur pris koster ca. 950kr, og ikke for at gøre det op i fisk og penge, så vil man nu godt have lidt i is-boxen på vej hjem.

pilke hanstholm torsk
En halv fuld balje med torsk, sej og makrel

Metoden

Der gik lige lidt tid, før jeg fik husket tilbage til, hvordan jeg havde gjort tidligere. Fiskene var få på ekkoloddet, så der var rift om dem. Jeg erfarede, at de 2 tyskere på hver af min side, kun havde en pirk på. De nåede som regel bunden hurtigere end jeg, men det var mig, der fik flest fisk. 

Teknikken var, at være klar med bøjlen, når skibet slog i bak og der blev ringede med klokken. På den måde var jeg ofte den første, som fik pirken i vandet. Jeg havde 2 ophængere på, hvilket jeg ville udnytte til det yderste. 

Det kan godt være, at man risikerer at miste fisk, men jeg lod pirken hænge, trods der var fisk på. Jeg holder stadig linen stram. 

Det der ofte sker når jeg venter 10-15 sekunder eller mere, så kommer der også kommer fisk på ophængerne. Altså jeg får flere fisk med op end mine side-companer! 

Hvorfor så det?

Teorien går på, at torsk ofte står i stimer, og når så den første torsk har taget pirken eller min ophænger, så bevæger den sig panisk, hvilket gør, at mine ophængere eller pilk følger panisk med. Det resulterer altså i, at det lokker flere torsk til og de hugger også. Jeg var stort set den eneste der havde fuldt hus op til flere gange på turen. Faktisk havde jeg næsten fanget lige så meget som alle de andre til sammen. 

torsk hanstholm
En fin 3 kilos torsk, som også blev min største den dag.

Mine tyske fiske kollegaer gav mig navnet “MASTER HARKEN” som betyder mesterkrogen på tysk. Der var slet ingen sure miner, som man havde oplevet ved en put and take sø. Her var der kun glade mennesker og en skipper med sved på panden 😉

Tak til Jesper Smed og Pia Pedersen for at lokke mig afsted 🙂 

Køb dine pirk og forfang her…!

Husk også at læse de andre artikler på fishmania.dk

Tid til at prøve noget anderledes fiskeri? Så prøv Størfiskeri! Stør for begyndere!

Søg

Andre lystfisker artikler

Populære artikler

Følg os på Facebook

Artiklens indhold