Søg

UL fiskestang

Ul fiskestang

En guide til valg af den rigtige og bedste ul fiskestang

Der er mange der spørger mig, hvilken UL fiskestang der er bedst. Dette kommer helt an på, hvilket formål fiskestangen skal have. 

Denne artikel vil forsøge at afdække fiskeri med UL fiskestænger til put and take fiskeri. Der bliver ofte spurgt til, hvilken UL fiskestang der er bedst. Dette er rigtig svært at svare på. Grundlæggende skal fiskestangen tilpasses fiskeriet. UL fiskeri betyder let fiskeri eller nærmere ultra let fiskeri (Ultra Light fishing). Denne artikel vil prøve at definere, hvilken UL fiskestang, der ville være mest optimal at anvende under forskellige forhold.    

Indeholder reklame

Indholdsfortegnelse

UL fiskestang
AKKOI er en ny og stærk spiller på fiskestangs markedet
Ul fiskestang
En blød UL stang, som bøjer helt ned i håndtaget! Fiskeri med Spinbait.

Den gode UL fiskestang

Fiskegrejsgiganternes kamp om kunderne

Jeg har før belyst denne økonomiske interessekonflikt, hvor firmaer bekriger hinanden eller fremfører, at deres produkter er de bedste. Det kan være svært at finde en god UL stang, når der bombaderes med udsalg på den ene UL fiskestang efter den anden. Det er nemt at blive fristet, og måske kan det endda resultere i et fejlkøb. 

Kvalitet vs pris på en god UL fiskestang

Køb din UL fiskestang her

Vi forbinder ofte dyre fiskestænger med kvalitet, selv om dette ikke altid er sandt. Man får selvfølgelig mere for pengene, hvis man køber en fiskestang til 3000kr frem for en fiskestang i Bilka til 200kr. Det er det samlede billede, som man bør kigge på. Hvad forventer du af din potentielt nye UL fiskestang? Skal det være en fiskestang med rygrad til spinnefiskeri, eller skal det være en blød stang, til for eksempel fiskeri med glaskæde, spinbait eller bombarda fiskeri? 

Ul fiskestang
En flot fem kilos fisk taget på en Pezon & Michell Spoon stang til 499kr.
Billige fiskestænger fanger også fisk! Min yndlings fiskestang til bundfiskeri med powerbait var faktisk fra fætter BR! Dette har jeg dog aldrig sagt til nogen, men det er sandt. Den er kort og kan krølle fuldstændigt sammen! Perfekt til fiskeri med powerbait på bunden.
Loch Nees put and take - Ørredfiskeri - UL fiskeri
Mads Ramshøj
Tidligere Teamleder hos MT

I mine øjne giver det ikke meget mening at købe en UL fiskestang til 3-4000kr, når man ofte ser at de kommer på tilbud til næsten det halve! Så meget bedre kan de jo ikke være, hvis man kan sætte den 2000kr ned? Man kan som regel få en god UL fiskestang til omkring de 500kr, hvilket er i den lave ende hvis man vil have en ok fiskestang, men bestemt muligt. Et eksempel kunne være en DLT galaxy UL fiskestang eller den nye super lækre ASPEN STAKE fra Crazy Fish.

Vil man op og have lidt mere kvalitet og noget med lidt mere power ville en AKKOI Aurelia UL stang også være et godt budt. Fiskestangen fra AKKOI er lidt mere stiv og har en stærkere rygrad, men kan stadig kaste selv de mindste små 2-3 grams UL blink ud i put and take søen.  

lystfisk.dk
Før 649,- NU 569,-
Akkoi Aurelia

Hvad er formålet med dit UL fiskeri?

UL verdenen er stor og der er stort set ikke grænser for, hvilket fiskeri du kan bedrive UL fiskeri i. Med en UL fiskestang, UL fiskehjul er du godt i gang med dit UL fiskeri.

 

Vil man gå lidt mere op i sit UL fiskeri, kan man med fordel have flere og helst 2 stænger. Man kan sagtens kun anvende 1 fiskestang. At have 2 UL fiskestænger sparer dig kostbar fisketid ved put and take søen. En anden fordel er også, at alle stænger har sine fordele og ulemper. Du kan altså helgardere dig selv ved at have stænger med forskellige klinger.

UL fiskeri med en blød fiskestang

Der findes rigtig mange lækre bløde UL fiskestænger. Faktisk køber folk ofte en blød UL fiskestang, fordi de gerne vil have mere flex, hvilket der jo ikke er noget forkert i. Der er dog en faldgruppe ved dette. Hvis man køber en blød UL fisketang i troen på, at du har fået den ultmative spinnnestang, kan man hurtigt blive snydt. Noget af det vigtigste ved spinnefiskeri er når man skal sætte modhugget, hvilket besværligøres ved anvendelsen af en blød fiskestang. Jeg har selv fisket en del spinnefiskeri med en blød stang.

Ul fiskestang
UL fiskeri med en blød fiskestang.

Fisker du med blink, gennemløber eller spinner, er du som ofte nødt til at give et modhug af et givet karakter. Jo blødere stang, jo hårdere modhug skal der gives. Problemet med dette er, at reaktionenstiden på fiskestangen er langsommere, og man vil potentielt miste flere fisk, da man ikke når at give modhug, eller at fisken mærker krogen uden at den sætter sig. En blød UL fiskestang vil til gengæld være super til bombarda fiskeri med powerbait eller lignende. Den bløde spids vil nemlig give dig chancen for at nå at slå bøjlen over inden fisken mærker krogen.   

Videoen viser en stime ørred angribe nogle gummidyr uden krog. Bemærk, hvordan ørreden hugger. Forestil dig så, hvor hurtigt du skal give modhug, hvis du har en blød fiskestang. En blød fiskestang er tilgengæld genial til fiskeri med powerbait, bombarda fiskeri, fiskeri med flåd, eller simpelt bundrig til bundfiskeri. Når fisken hugger på powerbaiten giver stangspidsen efter, og du kan nå at give fri line, så fisken kan sluge dit powerbait uden mistanke. 

UL fiskestang
Den nye AKKOI Aurelia fiskstang bøjer godt trods den stærke og stive klinge.

En UL fiskestang til spinnefiskeri

Skal du fiske med spinner, gennemløber, wobler eller blink, så er en stiv UL fiskestang næsten en must. En mere hård klinge er mere kontant og du vil potentielt sætte krogen på flere fisk. Fisker du med fletline på dit UL fiskehjul, vil du opleve, at nogle gange behøves modhugget ikke, da fisken kroger sig selv, grundet modstanden. Det er altså lettere at sætte krogen med en stivere fiskestang. Den eneste ulempe er at fisker du med en for stiv fiskestang, kan du risikere, at fisken kan ruske krogen fri ved hjælp af brækstangs effekten. Altså at fisken bruger den konstante modstand som en brækstang.  

Ul fiskestang
Flex på UL klingen

Skal man have det optimale, vil det være en mellemting, som en fiskestang med en relativ blød stangspids, men hård rygrad. Spidsen på fiskestangen må gerne være blød, men ikke for blød. Se ovenstående billeder. Her ses fiskestangen fra AKKOI, som viser sin bløde spids, men også rygraden til at sætte krogen. Det er en smagssag, hvordan man gerne vil have sin fiskestang. Nogle gange kræver det noget tilvænning, men det er måske givet godt ud at skifte sin UL fiskestang ud. Et god råd vil være at tage ud i butikken, eller prøve den ved søen af en, der allerede har købt den man gerne vil have. 

regnbueørred med blink
En stor flot regnbueørred bed på det lille UL blink. Se hvordan enkelt krogen lige netop har kroget sig under kæbe knoglen.

Tre gode tips til din UL fiskestang

  1. Skal du have det bedste ud af dit UL fiskeri med en UL fiskestang, kræver dette selvfølgelig et godt UL fiskehjul. Der findes mangle slags. Min erfaring siger at man får mest for pengene ved køb af et Dawia eller et Shimano. Især Daiwa Ninja er et godt bud. Det rigtige størrelse fiskehjul vil give en bedre balance. Dette vil du kunne mærke efter noget tid.
  2. Brug en ordentlig fiskeline. Anvend en tynd fletline. Vælg gerne en der er rund, så den ikke larmer igennem øjerne. Bud på disse kunne være spider wire eller surfix fuse.
  3. Anvend kun endegrej, som passer til din kastevægt.
ørredsalat

Det gode UL fiskesæt

En god UL fiskestang og et godt UL fiskehjul, vil give dig de optimale forudsætninger for det bedste UL fiskesæt. På billedet øverst er mit tidligere UL fiskesæt nemlig Gunki styret rod og Daiwa legalis fiskehjul. Jeg er gået væk fra den bløde fiskestang og over til de mere hårde fiskestænger, som AKKOI eller Pezon. Pezon er den lidt billigere klasse mens AKKOI er lidt dyre. Valget stod i mellem AKKOI eller Sportex fiskestang. AKKOI kostede 1199kr og Sportex 3300kr. Jeg måtte dog konstatere at de 2 fiskestænger næsten er identiske, så jeg valgte AKKOI og bruget pengene på et Daiwa ninja fiskehjul til. Det nye UL fiskesæt ses på billedet her under.

Ul fiskestang

Har du spørgsmål til artiklen, eller skal du bruge hjælp til at blive guidet mod det rette valg af en Ul fiskestang eller UL fiskesæt, er du velkommen til at efterlade en kommentar i feltet her under. 

tilbud
SE DET STORE UDVALG AF FISKESTÆNGER HER

Køb din UL Fiskestang her