Søg

Begynderguide til fluefiskeri

fluefiskeri for begynder

Hvordan kommer jeg igang med fluefiskeri?

Er du nybegynder og vil gerne igang med fluefiskeri? Er du på bar bund når det kommer til at købe fiskegrej til fluefiskeri?  Her gennemgår vi både hvilket fiskegrej man bør købe, hvordan man kommer i gang?

Artiklen her dækker det mest grundlæggende inden for fluefiskeri.  Artiklen om fluefiskeri gennemgår alt, hvad du behøver at vide for at komme igang med fluefiskeriet, så er resten op til dig.

Hvor vil du fiske og hvad vil du fiske efter?

Før du begiver dig ud i fluefiskeriets kunst, skal du gøre op med dig selv hvad du gerne vil fiske efter, da du skal købe en fluestang, med line og passende fluehjul til netop dette fiskeri. En anbefaling ville være at prøve kræfter med fiskeri i put and take, da der ofte ikke skal kastes så langt ud for at få bid. Føler du dig lidt for dum, eller nybegynder kan man lige starte med en tur på sin græsplæne og ellers forhør sig i den lokale grejbutik, om de udbyder kurser i fluefiskeri.

Fluefiskeri for begynder 2020

Husk Fisketegn inden du går igang

Alt efter hvor du vil fiske så kræver det du har et fisketegn. Vil du fiske langs de danske kyster eller søer og åer kræver det både statens fisketegn og ofte også fra den lokale fiskeforening, som udbyder deres egne fisketegn. Er du bare til put and take, skal du blot udløse fisketegn, som er gyldigt i de antal timer du ønsker at fiske i. Ofte kan man betale sit fisketegn/ fiskekort med mobilepay direkte ved søen. Husk at en del af beløbet går altså til udsætninger, så i sidste ende snyder du dig selv og måske ender du om med en bøde, hvis du ikke køber fisketegn.

Indeholder reklame

Sådan vælger du den rigtige fluestang

Valget af fluestang ligger i hvilken form form for fiskeri du vil udøve, da der er stor forskel på fluefiskeri efter ørred i putten eller den barske kyst. 

Skal du starte ud med at øve i landets put and take søer eller hjemme på græsplænen, så gå efter en flustang mellem #5 – #7. Vælger du en af de tungere klasser kan den også på sigt anvendes til fiskeri på kysten efter havørred osv.  # betyder hvilken vægt klasse fluestangen er i så jo højere # jo kraftigere fluestang.

korsholm
Gå til butik
lystfisk.dk
Gå til butik
justfishing præsten gennemløber
Gå til butik

Hvilket fluehjul bør jeg vælge?

Fiskehjulet på din fluestang er som udgangspunkt ikke det vigtigste og her man skal ikke bruge sine kræfter, hvis man er på et budget, da fluestangen og fluelinen er nøglen for at få en god oplevelse. Et fluehjul må selvfølgelige gerne se godt ud og virke upåklageligt!

Man skal selvfølgelig købe det fiskehjul som passer med den # klasse på sin fluefiskestang. 

De fleste fluehjul kan klare flere # klasser men dette står beskrevet på dem.

korsholm
Gå til butik
lystfisk.dk
Gå til butik
fiskegrej.dk tilbud
Gå til butik

Vælg den rigtige flueline!

Hvilke line skal jeg købe til min fluestang?

De fleste moderne flueliner har nylon kerne og er betrukket med en PVC coating.

PVC er normalt et stift materiale, men man tilføjer komponenter, som blødgøre PVC så det også anvendes til fremstilling af eksempelvis flueliner.

En flydeline er i coatingen tilsat bittesmå hule ”perler”, der gør at linen flyder. Synkende liner, kan være tilsat wolfram eller noget som minder om blypulver, der får skydehovedet til at synke i forskellige tempoer, afhængig af modellen.

Overordnet set, er der kun tale om to typer  af flueliner. De kaldes for DT og WF liner. Herunder også skydehoveder (Engelsk: shootingheads) og running liner, der bruges sammen med skydehoveder. 

En DT line (“dobbel taperet“) har en ens tilspidset for- og bagtapering og har en lang, tyk midter-tapering.

En WF line ( Weight Forward: “vægten foran“) har også en tilspidset for- og bagtapering, men en noget kortere midtersektion end eksempelvis DT liner. Bagtaperingen går over i en tyndere bagline til line-slut.

WF liner er langt lettere at lære at kaste med.

Et SH (“skydehoved“) har en tilspidset fortapering og ingen bagtapering, da man afskærer og tilpasser forfangslinens længde efter det fiskevand man vil anvende den til.

En runningline anvendes sammen med et skydehoved og udgør baglinen. Den er gennemgående tynd og giver meget lidt friktion i ringene på fluestangen.

fluefiskeri

WF betyder hvad? - Weight Forward flueline

WF er engelsk og betyder weight Forward (Vægt fremad).

Vægtangivelsen, som definer klassifikationen er vægten på linefronten, altså den første del af skydelinen,  Det er vigtigt at denne klassifikation passer med din fluestang. Vægten er ofte taget ud fra hvad de første 8,5 m vejer og ikke de samlede 27-30m skydehoved.

På de fleste fluestænger fremgår det hvilken kastevægt, som er den mest optimale. Så man nemt at vælge en passende flueline.

Husk forfanget! Hvis du vil fange fisk på flue!

Forfanget er den ydereste del af din fiskeline og det er den som præsentere din fluen på vandet. Man kan købe forfang i mange tykkelser og længder, men det hale afhænger af hvad du vil fiske efter. Snakker vi store fluer, som til fluefiskeri efter gedder eller små nymfer til at overliste de kræsne ørred i fiskesøen eller åens bækørred, så er det ikke ligegyldigt hvilket forfang man anvender. Skal du fiske med eksempelvis tunge geddefluer, så er de nemmere at styre på et kortere forfang og skal du præsentere en lille tørflue eller nymfe, så er et langt forfang det bedste.   Så hvilken skal vælge?? Hvad vil du så købe, det er her det kan gå helt galt.

Når man kaster med en flueline tror mange, at det er vægten på fluelinen, som styrer retningen, men det er ikke sandt. Det er faktisk forfanget der styrer retningen på fiskelinen. Kort sagt er det forfanget samt fluen der reducere hastigheden i kastet , så man har mulighed for at vinkle sine kast, da forfanget hjælper med til at få fluelinen til at “svæve” længere i luften.

Fem gode tips til fluefiskeri

  1. Fluefiskeri er visuelt og du skal bruge øjenene. Husk sikkerhed frem for alt og endda øge din fangst rate på samme tid med et polaroid solbriller! <- KILK der
  2. Start ud med en overkommelig opgave, og vælg der hvor du har størst chance for succes. 
  3. Skift flue regelmæssigt. Ørred er selektive og et agn skifte kan hurtig gøre en nultur til en succes.
  4. Vælg en flydeline til at starte med, da den er nemmere at styre og evt tilføj indikatorflåd.
  5. Vælg en sø/å hvor der er god plads til dit bagkast, så du ikke hænger fast i noget. 

3 Skarpe fluesæt til at komme godt igang med fluefiskeriet

korsholm
Gå til butik
lystfisk.dk
Gå til butik
fiskegrej.dk tilbud
Gå til butik
Søg

Andre lystfisker artikler

Populære artikler

Følg os på Facebook

Artiklens indhold