Geddefiskeri – Sådan fanger du en gedde

Geddefiskeri fiskeri efter gedder

Geddefiskeri - Sådan fanger du den store rovfisk!

I Danmark kan man dyrke geddefiskeri næsten over det hele. Gedden er en naturlig rovfisk i vores søer, åer eller i brakvands områder. Gedden kan endda fanges ud fra kysten, af den syd østlige del af Sverige. Artiklen her vil tage dig igennem, de mest vigtige punkter når det kommer til geddefiskeri.

Hvad er en gedde?

Gedden er Danmarks største rovfisk i ferskvand, hvis man ser bort fra de få søer, som rummer europæiske maller! Gedden kan blive op til ca 130cm og veje tæt på 20 kilo! En gedde på mere end 5 kilo betragtes som en stor og fin fisk! Vent til du ser den! Gedden er som sagt en rovfisk, der lever af andre fisk, padder og fugle. Gedden kan faktisk fortære et bytte helt op til 1/3 af den egens kropslængde! Og nogle gange mere. Gedden bliver kaldt fisken med de tusinde tænder, og det er ikke for sjov. Kigger man ned i munden på en gedde kan man se de syle skarpe tænder, som bare ligger på række! Og der er mange, ja flere 1000 af dem!

Geddefiskeri - gedde antal tænder flere 1000
Her ses et foto ned i munden på en gedde.

Geddefiskeri - Sådan kommer du igang

Det er ikke svært fiske efter gedder. Det kræver kun lidt udstyr, som vi gennemgår omlidt. Det vigtigste er bare en masse tålmodighed og gåpåmod. 

Hvilken fiskestang til geddefiskeri?

Gedden er en stor og stærk fighter. Du ved aldrig om du fanger en på et kilo eller en på 10kilo! Derfor skal grejet altså være i orden. Anvend gerne en fiskestang mellem 7-8-9 fod og med en kastevægt fra  40g op til 100g. Dette afhænger af dit valg af endegrej, som vi kommer ind på senere. Er du til mere let fiskeri kan du gå ned i en kastevægt fra fx 15-60g.

fiskestang til geddefiskeri

Valg af fiskehjul til fiskeri efter gedde

Som nævnt ved du aldrig hvor stor en gedde, der bider på krogen og et stærkt fiskehjul er et must. En god størrelse fiskehjul er fra str 4000 og op til 6000, alt efter dit behov. Er hjulet stærk nok kan et str 3000 også anvendes, men med risiko for den brænder sammen hvis den store fisk kommer frem!

Gedde fiskehjul
Køb Penn Pursuit her fra 599,-

Hvilken fiskeline til jeg bruge til fiskeri efter gedder?

Start ud med at anvende n fletline, så er der ikke så meget og rafle om. En fletline er stærk og er svær at skære over. Brug en fletline str 0,18 – 0,25 alt efter dit behov. Fisker du med nylonline, så skal du anvende fiskeline str 0,30-0,45mm, som er en del svære at kaste med end fletlinen. Husk du skal også have et geddeforfang på.

Hvad skal jeg bruge til at fange en gedde?

Du kan stort set fiske med det meste, når det kommer til geddefiskeri. Der går endda rygter om en velformet gulerod kan fange gedder. Typsik vil fiskeri efter gedder være med spinner, blink, wobler, softbait, gummidyr, swimbait, jerkbait, hybrid agn eller agnfisk. Husk altid en landingsmåtte til at ligge gedden på, hvis den skal ud igen. Medbring altid en lang tang med. Gedden er glubsk og kan sagtens sluge din agn i første hug!

fiskejakke
Foto: Justfishing

Fiskeri med blink efter gedde

Den nemmeste måde at fiske efter gedde på er ved at fiske med blink. Fiskeri med blink er hurtigt og effektivt. Brug gerne blink mellem 8 til 15cm og fra 10 til 40gram. Ellers er fiskeir med spinner også en super effektiv måde at fiske efter gedder. Brug gerne spinner i størrelse 4-5 eller større.

Atom blink til fiskeri efter gedde
2 klassiske atom blink til fiskeri efter gedde.

Geddefiskeri med wobler

En anden super effektiv metode er fiskeri med wobler. En wobler er et fiskelignede stykke engegrej, med en eller to trekroge i. De kan enten være flydende eller synkende. Skeen under woblerens forende, gør at den dykker når du drejer på hjulet. En wobler vrikker fra side til side og sender trykbølger gennem vandet. Trykbølgerne lokker rovfiskene til. Nogle wobler kan også rasle, hvilket også kan være effektivt til geddefiskeri.

Wobler til geddefiskeri
Øverst en Nilsmaster pg nederst en Storm

Skeen på wobleren afgøre hvilken dybte wobleren bevæger sig på. Jo større ske jo dybere vil wobleren gå.

Gummidyr/ softbait til fiskeri efter gedde

fiskegrej til geddefiskeri

Der findes et utal af forskellige softbaits til fiskeri efter gedder. Lige fra curltails, v-shads og paddletails.

Curltails , som navnet lyder har de en krøllet hale, lidt som en gris. V-shads har ofte en 2 delt hale til vertikal fiskeri. Den sidst nævnte er paddletails, som har en hale formet som en padle, herfra navnet paddletail. Vil man selv lave sine gedde rigs, kan man anvende cheburashka tungstenshoveder. Disse giver en mere livlig gang i vandet end de traditionelle jighoveder. 

Jighoved til fiskeri med softbait - Geddefiskeri

Til fiskeri med softbait anvendes der typisk et jighoved, som belastning. Jighovedet får softbaiten til at dykke og gør det muligt at kaste længere. Det er ikke altid nødvendigt med jighoved hvis man vil fiske på lavt vand eller med de større softbaits. En god størrelse joghoved er omkring 10 til 15gram alt efter hvor dybt eller hvor meget strøm der er. Læs mere om fiskeri med

–> CHEBURASHKA <–

Jighoved til fiskeri efter gedde
Almindelig jighoved øverst og cheburashka nederst

Fiskeri med swimbait

Swimbait går også under en wobler, men skiller sig ud ved at være to delt eller mere, og den glider gennem vandet på en mere livagtig måde. Den kan fiskes langsommere og nøkkes ind i etaper, som man gør ved jerkbait fiskeri. Et mere dyrt endegrej, men også underholdende og nervepirrende.

Hybrid Agn til geddefiskeri

Hvad er et Hybrid Agn? Ja dette kan være svært at forklare, men her taler vi om en mix af softbait til geddefiskeri krydset med eksempel en wobler eller jerkbait! Hybrid agn til geddefsikeri kan være meget effektivt og jeg har med stor fordel fanget mange fisk på disse ved almindelig kastefiskeri og endnu flere gedder ved at dørge efter min kajak. Billedet her under viser jer de mest klassiske former for hybrid agn til fiskeri efter gedder.

Hybrid wobler til geddefiskeri
Øverst en geddewobler med curltail og nederst en westin wobler med vrikkende gummihale

Jerkbait til geddefiskeri

Hvad er jerkbait? Ordet er engelsk og skulle man oversætte, så det giver mening skulle der stå rykfiskeri, hvilket det ikke helt kan sammenlignes med. En jerkbait er en wobler uden ske, hale og hvad der ellers nu må være. Det er udelukkende dig, som bestemmer med fiskestangen hvordan du vil have din agn til at bevæge sig. Mange anser fiskeri med jerkbait, som noget af det sjoveste fiskeri efter gedder. Du rykker, vipper eller nøkker simpelthen med stangspidsen imens du spinner ind. Så gælder det om at tirre fiskene til hugget. En super effektiv metode til de lave områder eller klare søer.

Bedste Jerkbait til fiskeri efter gedde

Er du til action præget lystfiskeri, så er fiskeri med jerkbaits det du søger. Fiskeri med jerkbait kan gøres året rundt og du kan få dem i intermediate eller synkende udgaver. Skal det være nemt og super effektivt, så er svaret tydeligt. Køb Westin swim. Disse super effektive jerkbaits gør arbejdet for dig, og su skal bare kaste ud og hale ind som du plejer. Hvis man vil gøre disse agn endnu mere effektive er de også super nemme at jerne med. De glider som en såret fisk gennem vandet og kan trigge de sværeste rovfisk til at hugge. 

Jerkbait til geddefiskeri
To effektive jerkbaits til fiskeri efter gedder

Spinnerbaits til gedder

Spinnerbait er en forvokset spinner, som kan være rigtig god til steder hvor der ikke er særligt dybt. De larmer og skaber mange trykbølger, som lokker rovfisk til fra nær og fjern.

spinnerbait til fiskeri efter gedde
Spinnerbaits

Forfang til geddefiskeri

Noget af det aller vigtigste når man skal fiske efter gedder, er at man anvender et såkaldt geddeforfang. Dette kan være lavet af stål, titanium, hard mono eller fluorocarbon. Du ken enten vælge at lave dem selv eller købe færdige rigs. bruge ikke nylon eller flourcarbon under 0,80mm. 

forfang til geddefiskeri
Materialer til at lave geddeforfang

Hvor kan jeg fange en gedde?

Gedden kan findes i de fleste vandhuller, moser og søer. Den er ikke kræsen og en hardcore overlever. Dog skal man altid udsætte en gedde hvis man ikke har i sinde at spise den. Bemærk gedden er fredet i april og man må ikke hjemtage gedder under 60cm.

 

Fisketrøje hoodie fish or die

Go fish or die trying

Lækker hoodie i god kvalitet og flot design. Fåes i flere farver!

299 kr

Fiske T-shirt lystfiskeri

Pikehunter T-shirt

Lækker premium Pikehunter t_shirt med gedde design. Fåes i flere farver!

150 kr

fiskehat

Take me Fishing Snapback

Lækker Snapback I sort. Perfekt til lystfiskeren

155 kr

Den eneste måde at se, om der befinder sig en gedde i dit nærmeste fiskevand, er at prøve at fiske der i. Måske er der mange eller kun enkelte. Vil du fiske de større søer, kan jeg anbefale dig en kajak eller flydering. 

Geddefiskeri fra kajak
Gællegrebet er klart den bedste og sikreste måde at håndtere en gedde på.

Gode råd og tips til dit geddefiskeri

  1. Fiskeri efter gedder er super godt i maj måned, da de er sultne efter gydningen.
  2. Top måneder efter gedder hvor de er størst er marts, oktober og november måned.
  3. I sommerhalvåret finder du som regel gedderne inde på lavt vand og omvendt i vinterhalvåret.
  4. Tag gerne en makker med. Det er langt nemmere at håndtere en gedde, hvis man har en makker med.
  5. Find småfiskene, typisk vil gedden ikke være langt væk.

Se mere om geddefiskeri - Gratis film om fiskeri efter gedde

Geddefiskeri fra kajak

Fiskeri fra kajak!

Her kan du læse om det fordele du finde ved at anvende en fiskekajak