Søg

SUP board – Alt om SUP boards i den store 2024 SUP guide

lystfiskeri fra SUP - surf

Kom igang med SUP boarding!

SUP er en forkortelse for Stand Up Paddle. Sup boarding er blevet en af de mest hurtigst voksende vandsportsgrene i det meste af verden. Det at stå på sin SUP er blevet til en alsidig sportsgren, hvor der findes mange undergrene. At padle rundt med sit SUP board er blevet til en aktivitet for hele familien. 

Indholdsfortegnelse

Indeholder reklame

Hvad er et SUP board? - Board til Stand up paddle

SUP boards er længere og bredere med mere opdrift end traditionelle surfboards eller windsurf boards, der giver højere stabilitet og komfort. 

Hvorfor vælge oppustelig sup board?

Det sidste nye er de såkaldte oppustelige SUP boards, som er lavet til den mere alsidige form for SUP Boarding. Den oppustelige SUP gør det muligt nemt at opbevare og transportere den, uden at man behøver en stor bil eller en carport at hænge sit board i. Du kan spare meget opbevaringsplads ved at anvende en oppustelig SUP. Faktisk er oppustelige SUP boards endda langt mere holdbare, og kan tåle stød i højere grad end traditionelle hard SUP boards uden at få buler eller blivet ridset. Med den nyeste teknologi har disse oppustelige SUP boards tæt på samme sejlegenskaber som de traditionelle hard SUPs. Det er grundet denne nye teknologi at der i langt mindre grad bliver købt hard SUP.

Hvilket Sup Board bør jeg købe?

Når man skal købe et oppusteligt SUP board, er det vigtigt, at man vælger den SUP, der passer bedst. Det kommer an på, hvilken stil man er til og hvad ens behov er. 

SUP boards kommer i mange forskellige former og størrelser, og hver enkelt henvender sig til noget forskelligt; nogle er beregnet til bølger, nogle til fladt vand og nogle egner sig til begge dele. Herunder har vi samlet beskrivelser, som kan hjælpe dig med at finde dit næste SUP board.

Allround - Det sikre valg

Det man kender som en “normal” SUP, er dem, som man kalder Allround SUP. En allround SUP er, som navnet refererer til, nemlig en SUP som man kan bruge til de fleste forhold. Det er en SUP som ikke er specialiseret i et bestemt genre, men som er et board, der kan det meste. Denne type SUP er et perfekt valg til begynderen, eller dem som ønsker et board, som hele familien kan bruge. En allround SUP er typisk 9-12 fod lang. Bordet er mellem 28-32 inches bred, og det er surferens vægt, der har betydning for, hvilken størrelse SUP man bør anvende. En allround SUP kan både bruges til touring såvel som vandleg. En allround SUP kan også anvendes fra små til mellemstore bølger, og er perfekt til dig, der ønsker et SUP board, der kan bruges til de fleste situationer. 

Den hurtige - Race SUP

En Race SUP er et hurtigt board, der er designet til fart. Denne SUP er designet i et mere smalt design, som reducerer modstanden i vandet, der gør det lettere at øge farten. Derfor er et race board det perfekte valg til dem, der ønsker mere fart på turen. Den kan bruges til både korte eller længere ture med vennerne. En ulempe ved et Race SUP board er, at det er noget mere ustabilt end det traditionelle allround SUP board. En race SUP stiller langt højre krav til balancen. Der findes to Race SUP typer. Disse er defineret ud fra de internationale konkurrencestandarder. Den første type er “Battle of The Paddle”; dette er en speciel type race SUP stil, der går ud på at man sejler ud gennem brændingen, for at runde en bøje hvor man derefter skal være det første til at komme tilbage til stranden. Til denne type SUP boarding er boardet 12’6 fod langt. Denne genre er dog ikke særlig kendt i Danmark. Den anden type af race SUP boards er et board på 14 fod. Dette board anvendes til traditionel SUP Race. Denne type race SUP er både retningsstabil og hurtig. Formen på dette board betyder, at du kan paddle op til flere gange på samme side, uden at boardet skifter retning. Race SUP’s er som regel mellem 22 og 28 inches brede, og jo smallere de er, desto hurtigere kan de sejle. Dog bliver de også mindre stabile.

Touring - Distance rytteren! - Battle of The Paddle

EN touring SUP er til dig der går efter det moderne valg. Dette board er en blanding mellem en allround SUP og en Race SUP, og kaldes for en Touring SUP. En touring SUP har kombineret egenskaberne fra begge typer og kommer med et smalt design i spidsen, så du hurtigere opnår den ønskede fart. Derudover er området man står på væsentligt bredere end en race SUP. Det gør det nemmere at balancere på end en dedikeret race SUP. Touring SUP boards udkommer fra race SUP kategorien af “Battle of The Paddle”, som kræver en hurtigt accelererende SUP med god stabilitet. En touring SUP er rigtig god til længere ture på fladt vand, som kan være det åbne hav, rolige søer eller en morgen cruise på fjorden. Touring SUP boards er yderst alsidige og gilder effektivt igennem vandet, og kræver færre kræfter at få op i fart.

Wave - Bølge bryderen

Hvilket sup board til børn?

I en kategori for sig findes de oppustelige Wave SUP boards. Wave SUP (bølge SUP boards). Disse kan kendes ved deres meget stive og korte design som gør det yderst manøvredygtige. Designet gør det muligt at man kan ride på bølgerne, enda med en oppustelig SUP. Wave SUP boards kan også anvendes på fladt vand. De er også gode  krævende terræn grundet deres manøvredygtige og styreevne. Dette betyder også at de egner sig i høj grad til små personer eller børn. 

Volumen på SUP board - Opdrift på SUP

Volumen på et SUP board er som en indikator, der siger noget om, hvor meget opdrift boardet her. Er man eksempelvis en tung person, så bør man anvende en SUP med meget af opdrift. Er du en let person, så behøver du ikke lige så meget opdrift. Det er dog vigtigt man finder den SUP som passer en bedst.

Billig SUP board oppustelig

Formen på din SUP - Shape

Ud fra formålet med din nye SUP er det rigtig vigtigt at vælge den rigtige form på den oppustelige SUP. Derfor skal man gøre op med sig selv, hvilken SUP man bør investere i og hvor man skal bruge den. Så er du til fladt vand, er du nybegynder, have familien med på tur eller blot race langs kysterne, så bør du stille dig selv spørgsmålet hvad du vil bruge din SUP til. 

Hvor kan jeg finde sup board på tilbud?

Man kan købe SUP boards mange steder og nogle discount kæder reklamerer også med billige SUP boards. Dog skal du være opmærksom på at kvaliteten også ofte er der efter. Jo ringere kvalitet des dårligere oplevelse kan du risikere med dit nye board. Det kan godt betale sig at investere i et mellem klasse board, så man har til mange timers sjov og langt højere gensalgsværdi. 

Vi har samlet nogle af de bedste sæt til de skarpeste priser. Her får du kvalitet og masser af board for pengene. 

Køb det perfekte SUP board begyndersæt

SURFMORE Allround Family Edition+ 11’2 x 33 er det perfekte paddle board til begynderen, den øvede SUP surfer eller familien som helhed. Har du lyst til at prøve kræfter med SUP boarding/surfing, får du her et stand up paddle board i høj kvalitet med tilhørende lækre kvalitetskomponenter. SUP modellen har længde og volume til at skabe opdrift samt stabilitet til begynderen, som prøver kræfter med stand up paddle for første gang. Her får du et SUP board i topkvalitet, som kun skal pumpes op én gang henover sommeren. Boardet er skabt i kvalitetsstærke materialer til en fordelagtig pris. Et top produkt til halv pris af hvad et tilsvarende produkt i samme klasse ville have kostet. Et godt bud på et billigt SUP board til begynderen. Her får du meget board for pengene.

Kom igang med et komplet sæt – kom på vandet med det samme

Tag SUP boardet det med på søen, i campingvognen eller check det ind i lufthavnen. SUP sættet indeholder alle nødvendige komponenter, og leveres i en slidstærk board bag, som kan indeholde SUP boardet og alt tilbehør. SURFMORE Allround Family Edition+ 11’2 x 33 giver anledning til timevis af leg på vandet! Pump det op i starten af sommeren, og tag luften ud når efteråret træder til.

Luft i Stand Up Paddle board

Alle SURFMORE boards er designet til at skulle indeholde 1 bar svarende til 15 – 18 PSI. Du skal pumpe en hvis mængde luft i boardet, før manometeret på HP2 pumpen begynder at reagere. HUSK Luft udvider sig når det er i varmen, og derfor anbefaler vi altid, at man har sit Stand Up Paddle board placeret i skyggen, når det ikke er i brug. Dette er med til at sikre en længere holdbarhed og levetid i boardet.

Lystfiskeri fra SUP board!

Når du bliver rutineret nok eller der er roligt vand kan du sagtens fiske fra en SUB. Er du øvet kan du stå op og kaste. Er du endnu ikke helt skarp på balancen, så er det okay at sidde ned hvilket også giver en meget bedre stabilitet. De fleste SUP har net ude foran hvor man kan montere en taske eller fastgøre en fiskestang. En SUP er det perfekte fiskeredskab til dig, som ikke tør tage springet til en fiskekajak eller ikke har behovet, men kan nøjes. En fordel er at HELE familien kan nyde godt at dit nye SUP board! Masser af muligheder for vandleg. 

lystfiskeri fra SUP - surf

5 ting du bør købe med til din SUP

  1. Paddle
  2. Redningsvest
  3. Pumpe 
  4. Leash
  5. Reprationskit

5 gode tips til begynderen - Oppustelig SUP

TIP 1: Ved start og slut

Placér din oppustelige SUP i vand til knæet,  sæt knæene på midten af SUP boardet. Når du sidder på knæene, tager du din paddel og padler ud på dybere vand, hvor du ikke rammer bunden hvis du falder i. Er du usikker og ikke helt har balancen endnu på boardet, kan du med fordel blive siddende på knæene indtil du føler dig selvsikker nok til at afprøve næste step.

TIP 2: Rejs dig op

Når du har fundet balancen, er det tid til at rejse dig op. Den nemmeste måde at rejse dig op på, er at placere padlen tværs over SUP boardet og støtte dig til denne med hænderne medens du rejser dig op. Det er vigtigt, at du er placeret midt på boardet med en fod på hver side af håndtaget, for lettest at kunne holde balancen. Fødderne skal placeres i skulderbredde, og knæene skal være fikserede. Find et punkt i horisonten, og hold dit blik mod dette. Tag din paddel i hånden, den ene hånd i t-håndtaget og den anden hånd på skaftet af padlen. 

TIP 3: De første meter

Nu er du i position til at ro de første meter på dit nye oppustelige SUP board. Placér SUP padlen i vandoverfladen og skub den igennem vandet langs boardet. Gentag 1-2 gange og skift side. Når du skifter side, skal du også skifte placeringen af hænderne. Nu er du sejlende!

TIP 4: Tid til at vende

Nu er du kommet til vejs ende, og ønsker at vende. Skub vandet mod enden på den ene side og mod spidsen på den anden side. Jo bredere ude dine tag med padlen er, desto hurtigere kan du vende. Når du bliver bedre kan du eksperimentere med at stille dig om på bagenden af dit oppustelige SUP board, samtidig med at vende som på et almindeligt skateboard, og på den måde vende hurtigere.

TIP 5: I nødstilfælde

Kommer du på for dybt vand, som i du kommer for langt væk, og ikke er i stand til at stå op og padle, er det bedste du kan gøre at lægge dig ned på boardet med padlen under brystet, og ro til nærmeste sikre kyst med hænderne. Hvis du er ude af stand til at ro, er det bedste du kan gøre at kalde på hjælp, og forholde dig roligt. Svøm aldrig væk fra dit oppustelige SUP board. PS fralandsvind kan være lumsk! 

Se filmen - Lær at stand up paddle på 5 min! (Engelsk)