Kom godt i gang med lystfiskeri fra en fiskekajak med pedaler
Kombiner fiskeri og motion med en fiskekajak. Det er sundt og rigtig sjovt. Du kan affiske alle de gode spots fx til Havbars, makrel, gedder, ørred og du kan endda smide den, på taget af bilen.
Fiskekajak gør det nemt og sjovt at fiske fra vandet
Fiskekajakker er blevet rigtig populære og der findes et utal af varianter til lige fra almindelige fiskekajak med pagaj, fiskekajak med pedaler og endda fiskekajak med elmotor. Priserne spænder lige fra ca. 3000kr til 30.000kr plus. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Jeg stod selv i denne jungle og endte med at stå med en Supernova fiskekajak med pedaler fra Galaxy Kayaks.
Super Nova fiskekajak med pedaler
Alboran fiskekajak med finner/ pedal
Explora fiskekajak fra Galaxy Kayaks
Hvilken fiskekajak skal man vælge?
Førhen havde jeg en flydering, men følte ikke den var tilstrækkelig, især hvis det var større søer, åer eller kysten. Der skulle bruges mange kræfter og med røven i vandskorpen kunne det hurtigt blive en kold fornøjelse. I år blev så året hvor der blev opgraderet. Først kiggede jeg på en alm billig kajak at kunne fiske fra. Blev dog hurtigt enig med mig selv, at skulle jeg have det optimale, skulle det være en pedalkajak, så jeg kunne fiske imens jeg sejlede.
Det er vigtigt at se hvad behovet er. Måske er en kajak med pagaj en fin løsning og klart den billigste løsning, dog kan man ikke korrigere placering imens man fisker. Pedal kajakken giver dig mulighed for at sejle frem eller tilbage og roret gør så du kan dreje, selv om du har en fiskestang i den anden anden hånd. En kajak med pagaj giver dig dog en bedre venderadius, men der følger også en pagaj med på de fleste pedal kajakker. Jeg har dog ikke haft behov for at bruge min pagaj endnu.
Udstyr til kajakken
Mange kajakker kommer med en standard udstyrspakke, som fiskestangsholder, redningsvest og kajak vogn. Jeg har dog selv investeret i en oppustelig redningsvest, så den ikke fylder så meget. Det er vigtig at have sikkerheden i orden. Der udover har jeg købt en fishfinder, som viser mig bundforhold og endda fisk på skærmen. En fishfinder giver mest mening på dybtvand, men en rar indikator af vanddybde og bundforhold.
En ok fishfinder kan købes til lige fra 1500kr og op efter. Jeg har købt en Garmin Striker 4 CV, som er en mellem god fishfinder. På de fleste fiskekajakker, skal der monteres en transducer arm, som holder din transducer nede i vandet. Railbalza har en masse lækkert udstyr til montering af dette. Bemærk det hurtigt kan koste lidt hvis det skal se ordenligt ud. Endnu engang derfor valget blev en Supernova fiskekajak, da der er gjort klar til montage af fishfinder.
Under dækslet sidder der et beslag som passer til de fleste fishfindere og med hul til ledninger op til batterikassen i top lugen. En kæmpe fordel er klart at transduceret sidder forrest på kajakken. Det betyder du kan se hvad der er lige under dig her og nu, hvor en hæk monteret transducer viser kun hvad du allerede har sejlet over. Når du spotter noget på fishfinderen er det bare at droppe din agn ned, hvis du er hurtig nok og ellers bakker du bare stille og roligt over spottet igen.
Læs også om oppustelig kajak
Pedal vs Mirage drev
Hobie kajakker er kendt for deres super effektive mirage drev, som er et finnestystem der giver en god fremdrift. Fordelen er klart at du kan sejle ind på lavevand og finnerne kan trækkes op under kajakken. Hobie er også en del dyrere end de fleste pedal kajakker. Priserne starter ved ca 18.000kr og det er uden ror system. Skal du have ror system med starter priserne ved ca. 20.000kr og 32.000kr for top modellen. Et nyt mirage drev koster ca 6-7000kr
Pedal kajakker fra Galaxy Kayaks er udstyret med almindelig propel drev. Drevet er simpelt og de nye modeller kan sagtens følge med Hobies mirage drev. monteringen gør man kan vippe drevet op når man kommer ind over lavt vand, hvilket er en smule mere besværligt, men ikke et problem jeg er stødt på endnu. Propel drevet virker super stærkt og er ret simpelt bygget op, så det er nemt at vedligeholde. En smart funktion ved fiskekajakker med pedal fra galaxy er at man kan bakke og man kan udskifte det med en elmotor som også passer i beslaget på pedalkajakken. Priserne for et nyt pedaldrev eller elmotor er omkring 3000kr. Priserne på en pedalkajak fra Galaxy kayaks starter ved ca 11.995kr og op til ca. 14.000 kr for top modellen, så der er noget at spare hvis man kan undvære finnesystemet fra Hobie.
Comfort er vigtig
Igen er det en smagssag, men ved de større modeller hos både Hobie og Galaxy er sædet løftet op far bunden af fiskekajakken, så man undgår at blive våd hvis der kommer vand ind i kajakken. Sædet er monteret på et skinnesystem, så det kan tilpasses ben-længden til pedal drevet. De billigere modeller er sædet monteret i bundet af kajakken hvilket også fungere fint, hvis man ikke har behov for mere eller har en god påklædning på. Supernova har en god bredde, som giver ekstra stabilitet, hvilket betyder du kan stå op og fiske. Dette er super fedt, hvis man lige vil strække ben eller fiske med spotfiske med fluestangen. Jeg syntes det er bekvemt når de vandtætte luger og genrel opbevaring er inden for rækkevidde. Den vandtætteluge er lige bag ved sædet på Supernova.
Du kan læse meget mere om det forskellige fiskekajakker som Hobie, Hunter eller Galaxy Kayaks HER eller på https://www.scan.galaxykayaks.eu/da/ for Galaxy Kayaks. En ting er sikkert. Som ejer af en fiskekajak er der lagt op til mange timers fiskeri og kajakken kan da også bruges til andet end af fiske fra. Tag unger med eller tag på overlevelsestur langs kysten eller fjorden. Kun vejret og fantasien sætter grænser!