Søg

Alt om waders – Stor wadersguide 2024

bedste waders

Waders - Læs alt om waders

Hvad er waders? Waders er et arbejdsredskab, som bliver brugt af mange forskellige erhverv. Der bliver brugt waders af landmænd, naturstyrelsen, dambrug, fritidsfiskere og fiskere også videre. Waders bliver også brugt af mange lystfiskere. Waders har den vigtige funktion at holde vand ude. Der findes mange typer af waders, som alle har en specifik funktion. De mest kendte waders er åndbare waders, pvc waders og neopren waders. Udover waders, findes der også nogle alternative varianter, som skridtstøvler, vadestøvler. Vadestøvler er på samme måde som waders, med til at holde vandet ude. Vadestøvler og skridtstøvler, går som ordet lyder kun op til skridtet. 

Waders til fiskeri

Der findes en del forskellige varianter af waders. De mest anvendte er pvc waders, som er lavet af vulkaniseret gummi/pvc. Disse waders er meget effektive til at holde vandet ude og er den type waders som de fleste erhversdrivende anvender. Pvc waders er stærke og robuste plus de er meget nemme at lappe hvis uheldet er ude. Pvc waders kommer dog med en stor ulempe. Pvc waders er nemlig ikke åndbare. Det betyder du hurtig kommer til at svede ved fysisk bevægelse og de vil føles fugtige. 

Vil du gerne opgradere, så bør du købe neopren waders, som rummer mange gode engenskaber som de billigere pvc waders. Neopren waders er en del tykkere en de andre varianter af waders. Neopren waders er gode til lystfiskeri, hvor de ikke udsættes for hårdt slid. Neopren waders er robuste, men tåler ikke for meget slitage, da der vil blive slidt hul i membranen der ligger imellem neoprenet.  

Stort udvalg af waders

Gå til en af de bedste webshop med de bedste priser på waders her

Åndbare waders

Skal man endnu engang opgradere, skal man gå efter åndbare waders, som er noget dyrere, men også meget komfortable at have på. Skal man bruge mange timer på kysten eller i åen, så er åndbare waders klart det bedste man kan vælge. Huks dog også inderbekladning, da åndbare waders ikke isolere særligt godt, som neopren waders gør.

Waders til ferskvand eller kyst

Waders kan både anvendes til fiskeri i ferskvand og saltvand. Bruger du dine waders i saltvand. så er det altid en god ide at skylle dem under bruseren når de har været i brug. Det er primært de åndbare waders og neopren waders, som bør skylles efter brug i saltvand. 

Om du fisker mest kyst eller ferskvand er lige meget når det kommer til valg af waders. Valget af de rigtige waders kommer mest an på budget, årstid og hvad man bedst kan lide. 

Waders til både sommer og vinter

Lystfiskeri med waders om sommeren, stille ikke så store krav til dine waders. Om sommeren kan man fint nøjes med de almindelige pvc waders, da vandet ofte er varmt. Når det bliver vinter og vandtemperaturen falder, så bliver det hurtigt meget koldt i almindelige gummiwaders og åndbare waders. Skal man fiske med waders om vinteren så er neopren waders klart det bedste valg. Husk at det er en god ide med marino uld inden under, det er med til at isolere og holde varmen. 

paul wolke zxzTr5pIOQY unsplash 2 Fishmania

Waders er uundværlige på fisketuren

Er man til lystfiskeri langs kysterne, fjorden, åen eller søen? Så er waders næsten et must. Når man anvender waders kan man nå mange flere fiskepladser og ikke mindst afdække meget mere vand, som potentielt rummer flere fisk på din fisketur. 

Beklædning og waders

Hvilket tøj skal man have under sine waders? Dette kan være svært at gennemskue, da man let kan komme til at svede eller fryse hvis man vælger det forkerete underlag. Et godt tip er at det altid er bedre at have det lidt varmt end at fryse. Når man først begynder at fryse, kan det være svært at koncentrerer sig og ikke mindst trængen til at skulle tisse kommer snigende. Når man fryser sender kroppen blodet ind til kroppen for at holde varmen, som påvirker blodtrykket og kroppen danner mere urin, hvilket betyder øget tissetræng, som ofte betyder en tur ud af waders. Et solidt lag marino uld er klart der bedste da uld er svedtransporterende og derfor holder kroppen tør.  Er det højsommer kan man oftes nøjes med et par træningsbukser.

Hvilke waders søger du?

De fleste butikker har et stort udvalg af waders. De mest kendte mærker af waders er Patagonia waders, waders fra Simms, waders fra Scierra, Dam, Rapala, Kinetic, Imax og mange flere. Når man køber waders kan man købe forskellige typer af waders. Der findes nemlig waders med og uden sko. Køber man waders uden sko, har de sokker og man skal købe vadestøvler ved siden af. Det gode ved køb af waders med sokker er, at man frit kan vælge hvilken type af vadestøvle man ønsker og hvilken type sål man ønsker. Filtsål til vadestøvler er gode til sten og hårdt underlag, hvor gummisåler er gode til mere blød bund. Det er vigtigt at vælge den rigtige sål til sit fiskeri, så man står bedst muligt fast. Det kan ofte være en fordel at vælge flere par waders, så man altid har de mest optimale forudsætninger.

Hvilke waders skal jeg vælge?

Det kan være svært at se igennem et stort udvalg af waders til fiskeri, som man kan finde i de fleste online shops. Vi har gjort det nemt for dig at vælge et par gode waders. Her på siden finder du et udvalg af populære neopren, åndbare waders, samt tip og trick til fiskeri med waders.  

Billige waders eller dyre?

Alt efter dit behov bør du gå efter de waders som giver dig de bedste forudsætninger for dit fiskeri og en vellykket fisketur. Det er klart at åndbare waders er de dyreste, men man kan ofte gøre sig en god handel og finde waders på tilbud. Der kan være stor forskel på størrelser af waders og derfor er det vigtigt man læser størrelses guiden inden man køber. Et godt tip er at vælge waders med fast støvle et nummer større end man plejer, så man kan have gode sokker på. Det samme gælder også når man vælger vadestøvler. 

Søg

Andre lystfisker artikler

Populære artikler

Følg os på Facebook

Artiklens indhold