Hvad er en karpe? - Karpefiskeri
Karpen (Cyprinus carpio) går under betegnelsen fredsfisk, da den ikke spiser andre fisk. Den lever af at suge dyreplankton, planter, insekter og hvad den ellers lige kan finde op fra bunden. Karpen æder kort sagt, hvad den nu lige kan finde og er på ingen måde kræsen, dog mere skeptisk når den skal fanges!
Karpen hører ikke naturligt til de danske vande, men er sat ud rundt omkring i landet. Du kan finde læderkarper, som stort ikke har det der ligner skæl. Der findes også spejlkarper, græskarper og skælkarper. Billedet øverst viser 2 flotte spejlkarper.
Hvor kan man fange en karpe
Karper kan bedst lide at opholde sig i områder med blød bund, hvor den han tøffe med snude nede i bunden og søge føde. Karper findes også i nærheden af planter både over vandet, som åkander og under vandet hvor den kan finde føde og søge ly. Karpen Har ikke den bedste effekt for vandmiljøet og kan hurtig få en lille klar sø til at være uklar. Dette skyldes den spiser dyreplanton, som er vigtig for søens vandkvalitet, men også at den konstant roder i bunden og hvirvler mudder op. Karpen gyder i slutningen af foråret når vandtemperatur er kommet godt op.
Karpe fiskesæson - Sæson for karpefiskeri
Hvornår er det bedste tidspunkt, at fiske efter karper? Karpen er en varme elskende fisk og trives bedst i sommerhalvåret. Det er her du har de største chancer for at fange en karpe. Karpen stopper næsten med at spise når vandtemperaturen komme runder 6 grader. Den stadig godt fanges, men er langt svære at få til at hugge. Karper skal have en vandtemperatur på over 15-17 grader før de kan gyde, hvilket også bekræfter i vi har tale om en særpræge sæsonfisk.
Sæson for karpefiskeri er altså fra når vandtemperaturen er over 6 grader og indtil den kommer under de 6 grader igen. Højsæson for karpefiskeri er hen over det sene forår, sommer og tidligt efterår.

Hvordan fanger man en karpe?
Karpen kan fanges på alt lige fra flåd med majs, orm, maddiker eller brød, men vil du give dig i kast med søen store skeptiske karper og undgå at skaller osv. spiser din agn før karpen kan finde det, så må du ned på bunden. Her fisker man med boilies.
Hvad er en boilie?
En boilie er en kugle af dej, som er kogt og tørret til de er helt hårde. Ma kan få boilies i mange forskellige størrelser, smage og dufte. Det, som gør fiskeri med boilies er at man ikke sætter den på krogen, men at den sidder på et hair-rig eller et stiff D-rig og hvad man ellers kan finde på. Fiskeri med hair-rig er nok det mest anvendte til fiskeri efter karper, hvilket uddybes senere.
Man kan få boilies som synker eller flyder. En boilie der flyder kaldes for en popup-boilie. Fordelen ved en popup-boilie er at den skiller sig ud, hvis du eksempelvis fisker oven på en fodring. Det er også nemmere for en stor fed karpe at suge din agn op.
BOX (En fodring består typisk af en mængde groundmix, som afgiver en masse dufte og partikler i vandet, som tiltrækker karperne.
Man kan lokke karpen til ved at smide en håndfuld boilies ud på det spot man vil fiske. Man skal dog lige være opmærksom på dette kan tage lang tid for dem at finde. En god standard størrelse på en boilie er ca 15mm, men i princippet kan alle størrelser boilies bruges.

Fiskeri med gummimajs
Man kan godt kombinere fiskeri med boilie og andre agn. Nogle vælger at sætte en gummimajs sammen med deres popup eller almindelige boilie, så andre fiske har svære ved at nappe den af.
Fisker man med flåd, kan man også sætte en gummimajs på som den yderste del af maddingen, så småfisk ikke kan rykke maddingen af.

Dippe lip dip – Liquid dip til karper og stør
Skal du booste din boilie, kan det være en fordel at bruge en liquid dip, til at dyppe dine boilies i. Lad dem gerne ligge i dippen fra et par minutter til et pat timer hvis du kan. Så trænger den ekstra boost fra dippen ind i boilien og den vil afgive endnu mere duft i vandet.
Du kan få et hav af forskellige dips til boilies. Karper er ofte en sucker for søde ting, som banan, jordbær, mango osv.

Karpegrej – Dette fiskegrej skal du bruge til karpefiskeri
Karpefiskeri efter søens kæmper kræver noget ordenligt udstyr. Karpen er en hård fighter og der skal bruges kræfter hvis den helt store bider på krogen.
Anvend gerne en fiskestang mellem 2,75-3,5lbs, så må du nemlig også gerne bruge den til at fiske efter stør, de fleste steder.
Fiskehjulet til karpefiskeri skal være i en størrelse 4000 plus og op til 10.000. Køb gerne et hjul med baitrunner funktion, hvis du vil gøre det lidt nemt for dig selv. Et fiskehjul med baitrunner betyder at du ikke behøves at slå bøjlen over, men kan du slå en let bremse til, så fisken kun kroger sig selv, men ikke løber med alt dit udstyr.
Du skal bruge en tyk nylonline omkring 0,35-0,40mm.

Husk også leadcore, som er det yderste led, der skal beskytte karpen fra at skære sig på linen. Du skal bruge en leadclip til at sætte blyet fast på, så blyet ikke er fikseret på linen, men i leadclippen.
Anvend vægt lodder mellem 40-100gram alt efter hvilken opsætning du anvender.
Sådan binder du et hair-rig til karpefiskeri
Et hair-rig er nok det mest anvendte og et meget effektivt alsidigt rig. Hair-rig er nemt at binde og kan indstilles til de fleste typer agn.
Videoen herunder viser dig hvordan du binder et hair-rig til karpe og størfiskeri.
Slip D-rig - Sådan gør du - Karpefiskeri
Slip D-rig er et alternativ til Hair-rig, hvor boilien kan bevæge sig mere frit ved krogen og vender ud fra skaftet, så vægten fra boilien vil vende krogen i munden på fisken og teoretiskvis sætte sig fast i fiskens læbe.
Se hvordan du binder et slip D-rig her i videoen.
Sådan fanger du en karpe
Et meget vigtigt punkt, når der kommer til karpefiskeri, er håndterings af fisken. Fisk har ikke godt af at ligge på jorden og må helst ikke berøre noget som er tørt, sand, jord osv. Den eneste korrekte måde at håndtere en karpe og alle andre fisk på, er ved at anvende et net uden knuder eller med gummimasker. Skal karpen på land anvender man en afkrogningsmåtte.
En afkrogningsmåtte er en måtte, som er beregnet til at ligge sine fisk på, hvis de skal genudsættes.

Etik for fiskeri efter karper
Der ligget er skjult kodex angående fiskeri efter karper. Karpe fiskeri er 100 catch and release og alle fisk skal behandles med respekt. Fiskeri efter karper er næsten ninja-fiskeri, da det handler om at næsten gå i et med naturen og nyde den stilhed dette føre med sig. Ofte er karpefiskere afsted flere dage i deres bivier, som er en slags telte til karpefiskeri. Her passer man altså på naturen og holder sig så vidt muligt ude af syne og væk fra søens andre gæster.
5 gode tips til dit karpefiskeri
- Lokalkendskab er alfha omega og det kan kræve mange ture før du knækker koden. Brug gerne lidt tid på at undersøge hvor karperne muligvis opholder sig.
- Brug forfoder til at lokke karperne til. Dette kan med fordel gøres nogle dage op til din fiske session.
- Anvend samme forfoder, som din boilie, så er det mindre risiko for at karperne bliver skræmt over dit karpe-rig.
- Fisk med flere stænger. Det er helt ok at have 2-3 stænger med og fiske med dem. Blot du har styr på det.
- Sørg for at dine kroge er skarpe og brug tiden hjemme fra at lave dine rigs, så det ikke bliver nogle halvhjertet forsøg.


Sådan vælger du den rigtige fiskestang og fiskehjul til karpefiskeri
Fiskestænger og fiskehjul til karpefiskeri At vælge en karperstang, som skal opfylde dine behov kan virke forvirrende og vanskeligt, men hvis du følger disse råd,

15 Bedste bivvy til karpe og størfiskeri i 2023
Hvad er forskellen mellem en bivvy og et telt? Et telt er primært designet til at sove i. En bivvy er til drive lystfiskeri fra,

Husk afkrogningsmåtte til catch and release
Vælg den rigtige afkrogningsmåtte En afkrogningsmåtte er et super vigtigt redskab, da den skaber større sikkerhed for fisken, hvis man dyrker catch and release. Er

Vælg den bedste bidmelder (2023)
Hvilken type bidmelder skal jeg vælge Hvad er en bidmelder? Artiklen her tager dig igennem anvendelsen af forskellige elektroniske bidmeldere, som anvendes til fiskeri. Er

Stør arter
Her beskrives de mest gense stør arter, som vi kan støde på i de danske put and take søer. Stør arter Fiskeri efter stør er

Karpe – og størsøer i Danmark
Her finder du et kort over karpe – og størsøer i Danmark Bemærk at flere søer ikke tillader fletliner og anvendelse af leadcore påkrævet! Læs