Søg

Sådan vælger du den rigtige fiskestang og fiskehjul til karpefiskeri

Fiskestænger og fiskehjul til karpe fiskeri

Fiskestænger og fiskehjul til karpefiskeri

At vælge en karperstang, som skal opfylde dine behov kan virke forvirrende og vanskeligt, men hvis du følger disse råd, vil du være i stand til at finde en karpestang, der passer til dit behov.

Hvad længde skal en karpestang være?

12 ’til 13′ er en typisk standardlængde på de fleste karpefiskestænger, men som med alt dit udstyr skal du vælge, hvad der føles mest behageligt. Som lystfisker skal du være god med din kasteteknik for at få det bedste ud af en 13′-fiskestang, og husk i visse situationer, hvor du har ting som overhængende træer, kan være en hindring. Generelt passer en 12′-stang til de fleste karpefiskere, dette giver tilstrækkelig længde, bedre føling med fiskestangen og passer også nemmere i din bil.

Hvilken testkurve?

I de fleste farvande er en 2,75 – 3,00LBS testkurvestang alt hvad du har brug for. Det giver dig mulighed for at kaste over 80 meter såvel som at være tilgivende nok, så du ikke trækker i krogen, når fisken kæmper hårdt under stangspidsen. Disse stænger vil også gøre hele oplevelsen af ​​at fighte fisken mere behageligt. Stænger med testkurver over 3 lb er yderst specialiserede og er designet til lystfiskere, der anvender tungere lodder, PVA-poser osv. eller hvis man skal kaste 100m eller mere.

Der er flere forskellige modeller at vælge imellem, og det er vigtigt, at du får valgt det rigtige. Med dette mener jeg, at du har et fiskehjul, der vil afbalancere din fiskestang, et fiskehjul, der har en nok fiskeline med tilstrækkelig brudstyrke til at håndtere de stærke fisk.

Parabolsk fiskestang

Som begynder eller blot til de knap så lange kast, er det noget nemmere at anvende en blød fiskestang. Her er der også en mindre risiko for at man trækker krogen ud af munden på fisken. 

Stiv fiskestang

Skal man ud på længere afstande kan man få mere power i en stivere fiskestang, men disse stænger kræver lidt mere øvelse i sin kasteteknik.

Hjultyper til karpefiskeri

Grundlæggende er der to hovedtyper af fiskehjul til karpefiskeri, man kan vælge imellem, når man vil fiske efter store karper og stør.

Baitrunner fastspolehjul

Disse hjul har en knap, der gør det muligt for en karpe at tage line af hjulet med meget lidt modstand, perfekt når du får et run. Modstanden kan justeres, fra alt til helt frit løb, når man fisker på åbent vand, til meget stram, når man fisker blandt grøde eller ligende. Baitrunneren kobles fra ved at dreje spolehåndtaget, du skifter derefter over til din forudindstillede bremse (som du indstiller før fiskeriet), du er derefter klar til at begynde kampen. Disse fiskehjul er det perfekte valg til almindelig karpefiskeri, de holder tilstrækkelig med line, og de er lette at bruge. Størrelse kan variere fra 4000 – 10.000 alt efter hvilken fiskestang eller setup du ønsker. 

fiskegrej.dk
Shimano Baitrunner FØR 1699,- NU 999,-
lystfisk.dk
Shimano Baitrunner FØR 1699,- NU 1299,-

Big pit fiskehjul

Disse fiskehjul er super effektive når du skal vinde ekstra meter, når du vil fiske efter fisk over større afstande. Den anden egenskab, som disse hjul har, er, at de har meget hurtige udveksling og kraftig gearing. Dette kan være en massiv fordel, når man prøver at kontrollere en stor fisk på længere afstande, eller når man prøver at forhindre at karper eller stør sætter sig i grøden eller forhindringer i vandet. 

Søg

Andre lystfisker artikler

Populære artikler

Følg os på Facebook

Artiklens indhold