Søg

Dyreetisk råd vil lukke de danske put and take søer

put and take fiskeri I danmark

Etisk råd går til angreb på de danske ørredsøer

Det Dyreetiske Råd anbefalede i 2013 af lukke ned for put & take-fiskeriet i Danmark. I november 2021 snakkede jeg med en journaliststuderende om, hvorfor jeg mener, det er helt forfejlet.”

Skrevet af journalist Simon Kjær Jensen

Skal vi beholde put and take søerne?

Er det etisk korrekt? Og kan det forsvares?

Artiklen her en lystfiskers modsvar til den kritik, som Dyreetisk Råd kommer med.

Mads Stentoft var seks-syv år, da han første gang smed snøren i en put & take-sø. Konceptet i søen var, at man betalte for de fisk, man fangede. Noget, der i faderens hoved nok ikke var blevet skænket de store tanker, da han tog sine to sønner med på fisketur, men som endte med at give gevaldigt bagslag. 

Mads Stentoft fangede nemlig hele 17 fisk, mens hans lillebror tog 14 af slagsen.

»Min far sagde ingenting i bilen på vej hjem, for han var blevet ruineret. Det var nok den første og næsten sidste gang, han tog mig med ud at fiske. Men jeg var hooked, og det har jeg været lige siden,« fortæller den nu 33-årige lystfisker.

Og ”hooked” var han virkelig, for resten af barndommen brugte han mellem fire og otte timer hver eneste weekend ved en put & take-sø. Enten alene eller med sine bedsteforældre.

På grund af familieliv og interesse for andet fiskeri besøger han i dag en put & take-sø ca. to gange hver måned. Sidste år var det en gang i ugen, og før han fik børn, fandt han tid til at aflægge søerne visit to-tre gange om ugen.

»Jeg er over 1.000 fisk. Og sikkert også over 2.000,« anslår lystfiskeren, der foruden eget fiskeri også inspirerer andre til at fiske gennem sin fiskerihjemmeside Fishmania.

lystfiskeri i danmark put and take bedste lystfisker
De mest typiske fisk i danske put & take-søer er de såkaldte regnbueørreder, som egentligt ikke er hjemmehørende i den danske natur, men som egner sig godt til opdræt.

Spænding og familiehygge

Men hvad er det, der får en så fangstvant og øvet familiefar til fortsat at nyde en tur i put & take?

»Det er stadigvæk kicket i at vide, der er fisk deri. Jeg skal bare regne ud, hvad det er, de vil have,« siger lystfiskeren, der ved seneste tælling ejede intet mindre 174 glas Powerbait, der er en dejlignende form for madding i forskellige farve- og smagssammensætninger, som er særligt eftertragtede blandt put & take-ørrederne.

Desuden peger den rutinerede lystfisker på, at det for småbørnsfamilier som hans egen er en eminent mulighed for at få en naturoplevelse under ordnede forhold.

»I forsødede omgivelser kan man sidde under tag, hvor der er en bænk og en skraldespand. Der er toilet, hvilket er rimeligt vigtigt med små børn. Det er dét, put & take kan,« siger han.

Børn fisker
Mads Stentofts datter på 4 år slægter allerede sin far gevaldigt på. På en af de første ture fangede hun seks fisk på en halv time, hvorefter faderen måtte trække i nødbremsen og sige, at nok var nok.

Kan sagtens retfærdiggøres

I forhold til det etiske i, om det er i orden at udsætte fiskene for ”endnu en tur” i stedet for bare at køre dem direkte til konsum, har Mads Stentoft taget stilling.

»Det kan godt være, det er stressende for fisken, men de får trods alt lov til at smage en del af friheden. Derudover kan man sige, at jeg kommer herud og fanger det, der faktisk er en konsumvare – altså noget, jeg rent faktisk kan spise. Jeg køber oplevelsen af at fange min egen mad,« siger Mads Stentoft, som dog understreger, at man bør behandle fiskene ordentligt og aflive dem humant og hurtigt, når de endelig er fanget.

»Det er respekt for dyret,« siger han.

Han mener, at alle naturstunderne med børnene, spændingen, nørderiet og lignende klart opvejer de ting, som modstandere af konceptet kritiserer.

»I en mere stresset hverdag, hvor flere får diagnoser, og hvor børn sidder 24/7 foran den der computerskærm og mister deres sociale og motoriske evner, skal de da herud og være i nuet! Det er dig mod fisken, det er proppen, og det er naturen. Der er så mange positive ting ved lystfiskeri – det kan få alle ud,« siger han.

»Alle plussiderne, mener jeg, vægter højere end minussiderne,« tilføjer han som det sidste, før han afbrydes af en bøjet spids på den stang, han omhyggeligt har sat fast i et algegrønt bord- og bænke-sæt.

En ørred kunne ikke stå for den Powerbait med banansmag, som omkransede krogen.

Put and take fiskeri
Selv efter flere tusinde regnbueørreder på krogen kan lidt fiskeslim på fingrene en halvkold novemberdag fortsat bringe lykke.
Søg

Andre lystfisker artikler

Populære artikler

Følg os på Facebook

Artiklens indhold