Catch and Release af gedder

Catch and release fiskeri er gennem årene blevet mere populært. Dette hænger nok sammen med den bæredygtige diskurs der florere blandt mange lystfiskere. De sociale medier har også en indflydelse, da budskaber hurtigere kan kommer ud til flere personer. Catch and release er ikke bare for sjov, det giver faktisk god mening.

Sæt rovdyret ud igen og din sø vil blomstre

Gedden er den ultimative rovfisk her hjemme under de danske himmelstrøg. Gedden har en fornuftig lugtesans og kan lugte såret fisk på lang afstand. Gedden har også et godt syn og nervebaner langs kroppen, som kan fornemme de mindste vibrationer. Gedden er søens store skraldemand. Gedden spiser nemlig syge og svage fisk, så bestanden af de andre fiske arter bliver stærkere. 

Foto: Justfishing.dk

Søens mindre fisk, som skaller, karusser, hundestejler, brasen mm lever blandt andet af dafnier og andre små organismer. Disse små organismer spiser alger og plankton, som bruger af søens ilt. Desuden vil en alge-opblomstring skabe uklart vand, som vil reducere mængden af vandplanter på bunden. Et fald af disse vandplanter reducere geddens muligheder for at snige sin ind på et bytte, men også have færre pladser at yngle på. Catch and release fiskeri er derfor en god metode, til at opretholde en sund bestand af gedder og minske mængden af fredsfisk, som udsulter søen for de mikroorganismer, som mindsker alger. 

Catch and release vs bæredygtighed

Catch and release af gedder og andre predator fisk, er ikke kun sundt for søen, men også med til at bibeholde en god bestand, så der også vil være store gydedygtige gedder i fremtiden. Det er nemlig det helt store gedder, som har den mest effektive gydnings rate, altså hvor reproduktiv fisken er. Gedden er ikke total fredet og der er heller ingen skam i af hjembringe en enkelt fisk eller to, bare det er med måde. 

catch and release
Foto: Justfishing.dk

Catch and release eller med hjem?

Jeg ser ofte folk blive negative hvis man hjembringer en gedde, hvilket er op til folk selv. Gedden er ikke truet eller total fredet. Gedden er kun fredet i april måned, hvor den gyder. Og der er som regel også nok af dem. En god tommelfinger regel er dog at kun hjemtage gedder som er over 60cm hvilket er mindste målet, men også kun tage fisk med hjem der er under 75cm. De mindre gedder ikke bare smager bedre, men ved at kun hjemtage disse mindre fisk, skaber det mere plads til de øvrige fisk at vokse sg større og stærkere, da de ikke skal kæmpe om føden med de små gedder. 

Fiskeguide
Foto: just fishing

Gedden er en super spisefisk

Jeg mener på ingen måde man skal afholde sig fra at hjem tage en gedde, og kun bedrive catch and release, men bare man gør det med måde. Det magre kød holder heller ikke længe i fryseren alligevel. Gedden er super god til frikadeller, men skal der også være fisk at fange om 2-3 år, skal man altså tænke sig om. Gedden er super vigtig for søens flora! 

catch and release
Foto: justfishing.dk

Håndtering af gedder

Trods gedden er en hårdfør fisk, så skal man behandle den med respekt. Ofte ser jeg folk anvende lip grip, som desværre kan resultere i stor skade på fisk. Begynder fisken at ruske, kan en lip grip forvolde stor skade, bruge hellere gællegrebet, som er nemt og skånsomt. Har du først fisken i et fast greb er chancen for skader mindre og en mere skånsom genudsætning. Fisker man fra båd kan en håndlanding være en god måde at håndtere fisken på.

Foto: justfishing.dk

Hvid du bruger net, så køb et med gummimasker, som skåner fiskens slimlag og evt en landingsmåtte til at afkroge fisken på.

Geddefiskeri er super sjovt og spændende, da gedden ikke er kendt for at være kræsen, og i følge Steen Ulnits har gedden 8000 sylespidse tænder, så det er ikke for sjov man kalder dem for sømkasser. Geddens tænder vender en smule indad så et bytte ikke ken ryste sig fri. Faktisk kan en for grådig gedde kvæle sig selv ved at tygge i et for stor bytte.

Du er velkommen til at deltage i debatten om hvor vidt man skal bedrive catch and release.  Du kan kommentere i kommentarfeltet på bunden af denne side.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.